Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και «τρομακτικά» πράγματα συμβαίνουν στη Βόρειο Αμερική. Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.
 
 
Trick or Treat
Η φάρσα ή κέρασμα (trick-or-treating), είναι μια δραστηριότητα για τα παιδιά στην οποία πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι με κοστούμια, ζητώντας γλυκά με την ερώτηση, «Trick or Treat;» Το Trick από την έκφραση είναι μια απειλή για να κάνουν μία φάρσα ή να τρομάξουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού εάν δεν δώσει γλύκισμα. Το Trick or Treat είναι μία από τις κύριες παραδόσεις του Halloween. Έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό ότι αν κάποιος ζει σε μια γειτονιά με παιδιά πρέπει να αγοράσει τα απαραίτητα γλυκίσματα ώστε να αντιμετωπίσει τα παιδιά στο πλαίσιο του Trick or Treat.
 
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χάλογουιν, μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα.
 
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, 36,1 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο Halloween την περασμένη χρονιά και επισκέφθηκαν 108 εκατομμύρια σπίτια.
 
 
Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική Iρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα
Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες. Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.
 
Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική Iρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.
 
Οι χριστιανικές οργανώσεις αντιδρούν, θεωρώντας ότι το έθιμο έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σατανιστική χροιά. Το Βατικανό το βλέπει σαν ένα παιδικό παιγνίδι και γι’ αυτό το συγχωρεί.
 
Τη μέρα αυτή περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες της Αμερικής. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.
 
 
Χάλογουιν και κινηματογράφος
 
Καλύτερο υλικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Εκτός από τις ταινίες τρόμου, αρκετές άλλες έχουν για φόντο τους τη βραδιά του Halloween, από τη βουβή κωμωδία του 1904 Halloween Night at the Seminary, ως την πρόσφατη παρωδία Scary Movie.
 
Ταινία αναφοράς για τη γιορτή παραμένει το θρίλερ τρόμου Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.

 

Το 1978 ο Τζον Κάρπεντερ άλλαξε το σινεμά του τρόμου υπογράφοντας τη «Νύχτα με τις Μάσκες». Ένα αιμοβόρο slasher movie που μας σύστησε στον Μάικλ Μάγιερς, τον μανιακό δολοφόνο ο οποίος σπέρνει τον τρόμο τη νύχτα του Χάλογουιν σε μια φιλήσυχη επαρχιακή πόλη, με τη μαθήτρια Λόρι Στρόουντ (Τζέιμι Λι Κέρτις) να προσπαθεί να ξεφύγει από τη λύσσα του.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 

«Η Νύχτα με τις Μάσκες»: Το νέο «Halloween» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν με την Τζέιμι Λι Κέρτις

Η scream queen της δεκαετίας του 1970, η Τζέιμι Λι Κέρτις, θα επιστρέψει και θα αντιμετωπίσει τον Μάικλ Μάγιερς για άλλη μια φορά στη νέα συνέχεια της ταινίας «Νύχτα με τις μάσκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης, κλασικής και αξεπέραστης «Νύχτας με τις Μάσκες» του Τζον Κάρπεντερ, ο θρύλος επιστρέφει, αυτήν τη φορά με τη «Νύχτα με τις Μάσκες» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, την ταινία που συνεχίζει την ιστορία από εκεί όπου την αφήσαμε το … 1978.

Η τελική αναμέτρηση της Λόρι Στρόουντ με τον Μάικλ Μάγιερς δεν είναι μόνο το τελευταίο ανατριχιαστικό κεφάλαιο μιας μυθολογίας που κρατάει ήδη τέσσερις δεκαετίες, με την υπογραφή του αγαπημένου σκηνοθέτη του «Όλα τα Αληθινά Κορίτσια» και του «Γελαστού Πρίγκιπα», ούτε μόνο η ταινία που κέρδισε την εμπιστοσύνη του ίδιου του Τζον Κάρπεντερ, αλλά και η – επιτέλους – θριαμβευτική επιστροφή της Τζέιμι Λι Κέρτις στον θρόνο της διαχρονικής «scream queen» που της ανήκει δικαιωματικά.

 
Δείτε το βίντεο:
 

Scary Movie

Κωμωδία 2000, Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Κίναν Άιβορι Γουέιανς με τους: Σον Γουέιανς, Μάρλον Γουέιανς, Τσέτι Οτέρι, Σάνον Ελίζαμπεθ.

Μια παρέα ανεγκέφαλων συμφοιτητών προσπαθεί να προστατευτεί από τον παρανοϊκό δολοφόνο που δρα ανάμεσά τους, αλλά και από μια τηλεοπτική ρεπόρτερ που σκορπά την καταστροφή.

Δείτε το βίντεο:
 

Corpse Bride (2005) Η νεκρή νύφη του Τιμ Μπάρτον
 
Ο Victor Van Dort, γιος νεόπλουτου ψαρά, αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί τη Victoria Everglot, κόρη ξεπεσμένων αριστοκρατών, καθώς οι δύο οικογένειες αναμένεται να έχουν αμοιβαία οφέλη από τον γάμο τους. Όταν ο Victor πηγαίνει στο δάσος για να κάνει πρόβα τους γαμήλιους όρκους του, παντρεύεται κατά λάθος την Emily, η οποία είναι μια χαρά κοπέλα, αλλά δυστυχώς είναι και νεκρή.
O νιόπαντρος Victor θα προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση, όσο ένας νέος επισκέπτης του χωριού θα προσφερθεί να παντρευτεί τη Victoria.
 
 H  πρώτη μεγάλου μήκους stop motion ταινία του Tim Burton στην οποία ακούγονται οι φωνές των Johnny Depp, Emily Watson και Helena Bonham Carter.
 
Δείτε το βίντεο:

Beetlejuice (1986)
 
Ο Adam και η Barbara Maitland στοιχειώνουν ως φαντάσματα το ίδιο τους το σπίτι, όταν η ήρεμη ζωή τους διαταράσσεται από τους νέους, ζωντανούς ιδιοκτήτες του και συγκεκριμένα την οικογένεια Deetz. Για να απομακρυνθούν οι νέοι ένοικοι, οι Maitland αναζητούν βοήθεια από τον Beetlejuice, έναν «βιοεξορκιστή» που, στην πραγματικότητα, ουδόλως ενδιαφέρεται να τρομάξει την οικογένεια Deetz για να φύγει, καθώς προσπαθεί να παντρευτεί τη μικρή κόρη τους, για να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Στον ρόλο του Σκαθαροζούμη είναι ο Michael Keaton, ενώ τους Maitland υποδύονται οι Alec Baldwin και Geena Davis. Στον ρόλο της μικρής κόρης των Deetz είναι η Winona Ryder.
 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι αναμένεται να γυριστεί το sequel της ταινίας, που θα αφηγείται την ιστορία 20 χρόνια μετά το τέλος της πρώτης. Δε χρειάζεται, φυσικά, να επισημάνουμε πως η σκηνοθεσία είναι του Tim Burton.
 
Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης