Το Φεστιβάλ των Καννών βαδίζει προς τη λήξη του και η αγωνία κορυφώνεται. Κατά γενική ομολογία η εφετινή διοργάνωση δεν ήταν από τις καλύτερες της ιστορίας του φεστιβάλ και από τις 19 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος λίγες ξεχώρισαν.

Στην κατηγορία καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, το φαβορί φαίνεται να είναι ο Λουί Γκαρέλ για το «Le Redoutable» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, όπου υποδύεται τον Ζαν Λικ ΓκοντάρΜία από αυτές ήταν βέβαια η τελευταία του Γιώργου Λάνθιμου, «Ο φόνος του ιερού ελαφιού». Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο» από τους κριτικούς και ακολουθεί τον πολύ επιτυχημένο «Αστακό» (“The Lobster”), που απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών το 2015. Το σενάριο, όπως πολλοί τόνισαν μετά την προβολή του Ευθύμη Φιλίππου με την εποπτεία του Λάνθιμου, είναι όπως και τα προηγούμενα του ιδίου σεναριογράφου («Κυνόδοντας» και «Αστακός») ένα σενάριο που θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει άρρωστο.

Ενδιαφέρον προκάλεσε, επίσης, το φιλμ-γροθιά στο στομάχι «120 χτύποι το λεπτό», του Γάλλου Ρομπέν Καμπιγιό. Εκεί όπου πολλές ταινίες για την επιδημία που έπληξε την ομοφυλοφιλική κοινότητα ασχολούνται με τα ατομικά πεπρωμένα (όπως το «Φιλαδέλφεια» με τον Τομ Χανκς), ο Καμπιγιό παρουσιάζει το θέμα στη συνολική του διάσταση και δίνει μια πολιτική ταινία, που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα. Από τα μεγάλα φαβορί εξακολουθούν να παραμένουν το «Wonderstruck» του Τοντ Χέινς και το «The Square» του Ρούμπεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ταινία που ξεχώρισε και προκάλεσε, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον είναι το «Χωρίς αγάπη» του Αντρέι Ζβγιάγκιτζεφ. Το φιλμ, με σκληρότητα αλλά και ειλικρίνεια, κοιτάζει από τη μεριά ενός παιδιού που μεγαλώνει ανάμεσα σε δύο γονείς που δεν το θέλουν.

Στην κατηγορία καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, το φαβορί φαίνεται να είναι ο Λουί Γκαρέλ για το «Le Redoutable» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, όπου υποδύεται τον Ζαν Λικ Γκοντάρ. Όσο για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας,φαβορί φαίνεται να είναι η Νταϊάν Κρούγκερ, πρωταγωνίστρια του «Aus dem nichts» του Φατίχ Ακίν. Η ταινία αναφέρεται στην οικογένεια, την αυτοδικία και τον νεοναζισμό.

————————————
Το Φεστιβάλ των Καννών ρίχνει αυλαία την Κυριακή 28 Μαΐου, με την απονομή των βραβείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης