Κινηματογραφικές ταινίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις βρήκαν έναν ακόμη χώρο στη Θεσσαλονίκη για να φιλοξενούνται, ο οποίος επαναλειτουργεί έπειτα από τρία χρόνια που παρέμενε κλειστός. Πρόκειται για το κινηματοθέατρο «Αθήναιον», που λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μανώλης Ρίζος είναι ο νέος του ιδιοκτήτης, ένας άνθρωπος μυημένος στην τεχνική της κινηματογραφικής προβολής. Το …μικρόβιο το χει μέσα του από την παιδική ηλικία, καθώς παρατηρούσε τον πατέρα του να χειρίζεται τα μηχανήματα απέναντι από τη μεγάλη οθόνη της σκοτεινής αίθουσας. Στη συνέχεια έγινε και ο ίδιος μηχανικός προβολής και εργάστηκε τόσο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όσο και σε άλλους κινηματογράφους της πόλης.

«Όλη αυτή η τριβή με το αντικείμενο, μου είχε γεννήσει την επιθυμία να αποκτήσω έναν κινηματογράφο. Σε έναν βαθμό αυτό επετεύχθη όταν πήρα ένα μικρό θερινό σινεμά στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής, αλλά δεν έπαψα να επιθυμώ έναν χειμερινό κινηματογράφο εντός της Θεσσαλονίκης. Όταν πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία, το όνειρο έγινε πραγματικότητα», δηλώνει ο κ. Ρίζος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καθώς είναι πολλά χρόνια στον χώρο και αγαπά τον κόσμο του κινηματογράφου, βλέπει το συγκριμένο εγχείρημα ως κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία επιχειρηματική κίνηση. Σ’ αυτό ακριβώς το συναισθηματικό δέσιμο, ποντάρει και τις πιθανότητες επιτυχίας του. «Ευελπιστώ να καταφέρουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο να επιστρέψει στο χώρο του κινηματογράφου. Να ξαναμπεί στις αίθουσες. Στόχος μας είναι να έρθουμε πιο κοντά με τους πελάτες, να γίνουμε φίλοι μαζί τους», τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δύο αίθουσές του, το Αθήναιον, στη μεγάλη των περίπου 350 θέσεων και στη μικρή με τις περίπου 150 θέσεις, εκτός από ταινίες όλων των ειδών και για όλες τις ηλικίες, θα φιλοξενούνται και θεατρικές παραστάσεις, κυρίως από θεατρικές ομάδες και εργαστήρια της περιοχής.

Εγκαίνια του νέου προγράμματος με… «Φόνο εκ προ Ομελέτας»

Η αυλαία του νέου προγράμματος στο «Αθήναιον» ανοίγει μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή με μία ταινία του Βασίλη Παπά, μια μαύρη κωμωδία μυστηρίου, εποχής, με ανατροπές και ευτράπελα, που στοχεύει να προσφέρει άφθονο γέλιο. Πρόκειται για την ταινία «Φόνος εκ προ Ομελέτας», η οποία έλαβε τιμητική μνεία στο 14ο Ελληνοβρετανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

«Είναι μία ιστορία που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από περιοδικό κόμικ. Οι ήρωες στην προσέγγιση του ρόλου τους έχουν το στοιχείο της υπερβολής», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, που αποκαλύπτει ότι αρχικά είχε σκεφτεί να επεξεργαστεί την εικόνα και να έχουν οι ηθοποιοί τη μορφή κόμικς. Η απόφασή του άλλαξε κι αποφάσισε να μην το… πειράξει από τη σοβαρή μελέτη που έκανε η ενδυματολόγος τοποθετώντας το σενάριο σε μια συγκεκριμένη εποχή έχοντας επιμεληθεί πολλές λεπτομέρειες.

Η ταινία -σύμφωνα με τον δημιουργό της, βασίζεται σε λογοπαίγνια, τα οποία δίνουν και τη λύση του μυστηρίου των καταστάσεων που εξελίσσονται. «Για να συμβεί όμως αυτό, δεδομένου ότι η ταινία έχει πάρα πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, θα πρέπει κάποιος να έχει ανεβασμένες τις …κεραίες του στο τέρμα. Έχει όμως και πολύ γέλιο, που βασίζεται στην ατάκα, σε περιστατικά που γίνονται και στην ερμηνεία ηθοποιών, που παρακολουθούσα για χρόνια -ως θαυμαστής του θεάτρου της Θεσσαλονίκης και τους προσκάλεσα να παίξουν», επισημαίνει ο κ. Παπάς.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ταινίας είναι ότι βασίζεται στην εθελοντική προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων, ανάμεσά τους και επαγγελματιών του χώρου. «Αυτή είναι η δεύτερη ταινία μου. Είχε προηγηθεί μία ακόμη το 2016, η οποία ήταν αρκετά ερασιτεχνική. Επειδή όμως, ακόμη και τότε υπήρξε αποδοχή, μου μπήκε η ιδέα να κάνω κάτι μεγάλο και σωστά κατασκευασμένο. Γράφοντας το σενάριο, ταυτόχρονα τη σκηνοθετούσα στο μυαλό μου και βρέθηκαν στο πλευρό μου επαγγελματίες, που -εθελοντικά κι αυτοί, με βοήθησαν να καταλάβω πώς γίνεται σωστά μία ταινία», αναφέρει ο κ. Παπάς.

Ο «Φόνος εκ προ Ομελέτας» θα προβληθεί στις 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου στις 19:45, ενώ τις ίδιες μέρες, στις 21:30 θα ανέβει και η θεατρική παράσταση του Βασίλη Τσικάρα «Σουτζούκ Λουκούμ», μία κωμωδία που ανεβαίνει για τέταρτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και έχει βραβευτεί με το 1ο Βραβείο Κοινού Θεσσαλονίκης 2014-2015 στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.     
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης