Από την εμβληματική «Nausicaa» της Ανιές Βαρντά και το κλασικό αριστούργημα «Βαμπίρ» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ υπό τις μουσικές της Ela Orleans μέχρι το σύγχρονο πειραματικό σινεμά, και από την Ασία μέχρι την Ολυμπία, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF ) «παντρεύει» για έβδομη χρονιά μορφές τέχνης, εικόνες, ήχους, πόλεις και πολιτισμούς στα πιο πρωτότυπα σημεία του νησιού.

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 16 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς με την ταινία «Nausicaa» (1970) της Ανιές Βαρντά, ως φόρος τιμής στη μεγάλη δημιουργό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σκιαγραφώντας την Ελλάδα της Χούντας, είναι η μοναδική ταινία της που γυρίστηκε στην Ελλάδα, απαγορεύτηκε από τη δικτατορία και δεν τελείωσε επίσημα ποτέ. Αποτελεί την πιο πολιτική της ταινία και ίσως και την πιο αυτοβιογραφική της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια και μόλις λίγα μέτρα μακριά, στα σκαλιά της πλατείας Μιαούλη, μια πρωτότυπη σύμπραξη κινηματογράφου και μουσικής θα πραγματοποιηθεί, μέσα από την προβολή του εμβληματικού βωβού φιλμ «Βαμπίρ» (1932) του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, ντυμένο με τις υπνωτιστικές και πολύ-επίπεδες πειραματικές συνθέσεις της Ela Orleans που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το Φεστιβάλ.

Η ταινία «Βαμπίρ», ένας σουρεαλιστικός διαλογισμός πάνω στον φόβο, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ταινίες του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη, που θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής της χώρας του, εμπνέοντας μεταγενέστερους δημιουργούς όπως τους Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Αντρέι Ταρκόφσκι, Κριστόφ Κισλόφσκι, αλλά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η Πολωνή Ela Orleans, ακροβατώντας ανάμεσα στην ποπ, την world music και την underground, συνθέτει έναν εκλεκτικό και ατμοσφαιρικό ήχο με τη χρήση ηλεκτρονικών και οργανικών στοιχείων, κερδίζοντας εκτός από το κοινό και τους κριτικούς, τον θαυμασμό μουσικών όπως ο Thurston Moore και ο Andrew Weatherall. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ έχει συνθέσει μουσική για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την όπερα.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.syrosfilmfestival.org

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης