Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, το οποίο επέστρεψε στη Γαλλική Ριβιέρα έπειτα από μια απουσία το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, σε λίγες ώρες ρίχνει αυλαία.

Απόψε στις 19.15 απονέμονται τα βραβεία της εφετινής διοργάνωσης για τα οποία θα αποφασίσει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη Σπάικ Λι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απονομή των βραβείων θα ακολούθησε η προβολή της ταινίας λήξης, που φέτος είναι η παρωδία κατασκοπείας «OSS 117 – Alerte Rouge en Afrique Noire» του Νικολά Μπεντός με τον Ζαν Ντεζαρντέν στον ρόλο του Γάλλου μυστικού πράκτορα OSS 117, χάρη στον οποίο έγινε διάσημος πολλά χρόνια πριν από το «The Artist».

Αξίζει να σημειωθεί πώς αστέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων ο Ματ Ντέιμον, ταξίδεψαν στη Γαλλία για το φεστιβάλ, αν και η συνολική συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση είναι μειωμένη σε σύγκριση με αυτήν των προηγούμενων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέψεις για τους μεγάλους νικητές του φετινού φεστιβάλ δεν μπορούν να γίνουν με ευκολία. Το διαγωνιστικό τμήμα δεν είχε μεγάλες στιγμές αλλά καλές, ως επί το πλείστον ταινίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα μπορούσαν άνετα να βραβευτούν χωρίς όμως κάποια από αυτές να θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισαν  ήταν το ιαπωνικό ψυχολογικό δράμα «Drive my car», του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, και ο «Χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο» του Νορβηγού Γιοακίμ Τρίερ. Ακόμη καλές κριτικές απέσπασε τόσο η ταινία του Ζακ Οντιάρ «Les Olympiades», όσο και η ταινία «Τout s’est bien passé» του Φρανσουά Οζόν. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασίσει η κριτική επιτροπή και ο πρόεδρος της Σπάικ Λι.

Το φετινό Φεστιβάλ επεφύλασσε βραβεία και στις τρεις ελληνικές συμμετοχές. Συγκεκριμένα, στα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής, η μικρού μήκους «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή απέσπασε το βραβείο Canal+, ενώ η μεγάλου μήκους ταινία «Feathers» του Omar El Zohairy, μία διεθνής συμπαραγωγή στην οποία συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρναβάς), κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Nespresso της κριτικής επιτροπής.

Παράλληλα, το κινηματογραφικό σχέδιο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου, που παρουσιάστηκε στο L’ Atelier της Cinefondation του Φεστιβάλ, απέσπασε το Prix ArteKino YouTube – το μοναδικό βραβείο που απονέμεται στο L’ Atelier και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ. Το «Cora», το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έχει ως παραγωγό την Αμάντα Λιβανού της Neda Film.

Υπενθυμίζεται, πως πέρυσι η ταινία μικρού μήκους «Motorway 65» της Ε. Καλογηροπούλου είχε συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης