Το οικογενειακό δράμα «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, που παρουσιάζει τη βία των κοινωνικών ανισοτήτων, τιμήθηκε εχθές με τον Χρυσό Φοίνικα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών.

Ωστόσο,υπήρξε και μια ελληνική συμμετοχή που μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε καθώς ο Βασίλης Κεκάτος κατέκτησε το βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.240 ταινίες από όλο τον κόσμο και κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας.

Η υπόθεση της ταινίας μιλά για δύο άγνωστους νεαρούς που συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρυσός Φοίνικας στον Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο

«Σας ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, ανέκαθεν με ενέπνεε το γαλλικό σινεμά. Ευχαριστώ τους Ανρί-Ζορζ Κλουζό και Κλοντ Σαμπρόλ», είπε ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία Atlantique της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ. «Είναι κάπως τρελό αυτό που κάνατε», ήταν η πρώτη αντίδραση της σκηνοθέτιδας, η ταινία της οποίας βασίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 2009. Το Atlantique είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

Αντόνιο Μπαντέρας και Έμιλι Μπίτσαμ κέρδισαν τα βραβεία καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας

Ο Αντόνιο Μπαντέρας, ο πρωταγωνιστής της τελευταίας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ και η Αγγλοαμερικανίδα Έμιλι Μπίτσαμ, που πρωταγωνίστησε στην αυστριακή ταινία Little Joe, απέσπασαν τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας στο 72ο Φεστιβάλ των Καννών.

«Απόψε είναι η δική μου βραδιά δόξας» είπε ο 58χρονος Ισπανός ηθοποιός, ο οποίος μπήκε κυριολεκτικά στα παπούτσια του μέντορά του για να αποδώσει έναν πονεμένο και αγχωμένο σκηνοθέτη. «Μολονότι (ο ήρωας) ονομάζεται Σαλβαδόρ Μάλιο, δεν είναι μυστικό ότι πρόκειται για τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Τον σέβομαι, τον θαυμάζω, τον αγαπώ, είναι ο μέντοράς μου, μου έδωσε τόσα πολλά που αυτό το βραβείο πρέπει να του το αφιερώσω», είπε ο Μπαντέρας παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Ο Μπαντέρας είναι ο έκτος Ισπανός ηθοποιός που τιμάται για την ερμηνεία του στις Κάννες. Ο τελευταίος ήταν ο Χαβιέρ Μπαρδέμ, το 2010.

Το «Πόνος και Δόξα» είναι η όγδοη ταινία στην οποία συνεργάζονται ο Αλμοδόβαρ με τον Μπαντέρας, ο οποίος άλλωστε ξεκίνησε την καριέρα του στο πλευρό του σημαντικού Ισπανού σκηνοθέτη το 1982, με τον «Λαβύρινθο του πάθους». Ακολούθησαν «Ο νόμος του πόθου», οι «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», το «Δέσε με» και άλλες. Ο Αλμοδόβαρ έχει τιμηθεί στις Κάννες με τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου, όχι όμως και με τον Χρυσό Φοίνικα.

Λιγότερο γνωστή από τον σταρ του Χόλιγουντ, η ηθοποιός Έμιλι Μπίτσαμ βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην ταινία «Little Joe» της Αυστριακής Τζέσικα Χάουσνερ. Ερμηνεύει μια επιστήμονα που αναπτύσσει ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό, με ανησυχητικές συνέπειες. Το 2009 η Έμιλι Μπίτσαμ είχε κερδίσει το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Λονδίνου, για την ερμηνεία της στην ταινία The Calling, όπου έπαιζε μια νέα γυναίκα που αποφασίζει να γίνει καλόγρια.

Πιο πρόσφατα, έπαιξε στην ταινία «Χαίρε, Καίσαρ!» των αδελφών Κόεν και στη «Δάφνη» του Πίτερ Μακί Μπερνς ενώ έχει εμφανιστεί και σε πολλά τηλεοπτικά σίριαλ.

Αναλυτικά τα βραβεία έχουν ως εξής:

Χρυσός Φοίνικας: Μπονγκ Τζουν-Χο για την ταινία “Parasite”

Μεγάλο Βραβείο: Ματί Ντιόπ για το “Atlantique”

Βραβείο της Επιτροπής: “Les Miserables” του Λατζ Λι και “Bacurau” των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες (εξ ημισείας)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν για την ταινία “Ο νεαρός Αχμέντ”

Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για τον ρόλο του στην ταινία “Πόνος και δόξα” του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Καλύτερη Ηθοποιός: Έμιλι Μπίτσαμ για τον ρόλο της στην ταινία “Little Joe” της Τζέσικα Χάουσνερ

Βραβείο Σεναρίου: Σελίν Σιαμά για την ταινία “Portrait de la jeune fille en feu”

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Ειδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

Χρυσή Κάμερα: Σεζάρ Ντίας για το “Nuestras Madres”

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης