Έπειτα από μία εβδομάδα προβολών, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Κιμώλου ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων.

Το Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του 2ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην ταινία «Arracht» των Tom Sullivan και Tomás Ó Súilleabháin από την Ιρλανδία. Μια ιστορία που διαδραματίζεται το 1845 με θέμα τον αγώνα επιβίωσης ενός ψαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Tallinn Black Nights Film Festival, επίσης ήταν υποψήφια για 11 βραβεία στα Irish Filmand Television Awards. Η προβολή της πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ψάθης που ήταν φωτισμένο με πυρσούς και πολλά μικρά φαναράκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απέσπασε η ταινία «A Certain Kind of Silence από την «Τσεχία» του Michal Hogenauer, με  πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλα η οποία ξεκινά να εργάζεται στο εξωτερικό για μια πλούσια οικογένεια σε μια πολυτελή βίλα. Πρέπει να φροντίσει τον δέκα χρόνων γιο ο οποίος ακολουθεί πολλούς περίεργους κανόνες. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Karlovy Vary International Film Festival. Πρόκειται για αληθινή ιστορία που συνέβη το 2013 στην Γερμανία. Η προβολή της έγινε στην πλατεία της Σωτήρας και το τέλος άφησε άφωνους τους θεατές της Κιμώλου.

Το βραβείο της ΕΡΤ  απονεμήθηκε στην ταινία «Nomades» του Olivier Coussemacq συμπαραγωγής Μαρόκου και Γαλλίας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός εφήβου που θέλει να φύγει από το σπίτι του στο Μαρόκο και να περάσει απέναντι στην Ευρώπη. Η μητέρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον σταματήσει. Επίκαιρη ταινία που έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και συγκίνησε το κοινό του νησιού. Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στη μαγευτική παραλία Πράσσα υπό το φως της πανσελήνου.

Ειδική Μνεία δόθηκε στο «A Dark, DarkMan» του Adilkhan Yerzhanov από το Καζακστάν. Η ταινία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου (San Sebastian Film Festival, BusanInternational Film Festival,
International Film Festival Rotterdamκ.ά)

Μια ταινία ιδιαίτερης κινηματογράφησης με πολλές ανατροπές και αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ.Η υπόθεση έχει ως εξής: ένα αγόρι σκοτώνεται σε ένα χωριό. Ένας ντετέκτιβ αναλαμβάνει την υπόθεση, ενώ τοπικοί αστυνομικοί ήδη έχουν συλλάβει τον δολοφόνο. Είναι όμως αυτός ο πραγματικός ένοχος;

Τα βραβεία απένειμε πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Αριστοτέλη Μεταξά (διευθυντής φωτογραφίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ) και τα μέλη Fransesca Bartellini (ηθοποιός και σκηνοθέτις από την Ιταλία), Karlos Alastruey(σκηνοθέτης και παραγωγός από την Ισπανία), Ilia Antonenko (σκηνοθέτης και διευθυντής κινηματογραφικών φεστιβάλ από τη Ρωσία) και Κάτια Πανταζή (παραγωγός κινηματογράφου).  

Η τελετή λήξης του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο, παρουσία του δημάρχου Κιμώλου κυρίου Βεντούρη. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Η Μία Αδαμίδου η παρουσιάστρια του εφετινού φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του φεστιβάλ Manuel de Coco, αποχαιρετώντας το κοινό ανανέωσαν το ραντεβού για τον Ιούνιο του 2021, καθώς πυροτεχνήματα φώτιζαν τον έναστρο ουρανό της Κιμώλου.

Η εταιρεία παραγωγής Glory Films και ο Δήμος Κιμώλου συνδιοργάνωσαν το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης