Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Ζωή Τηγανούρια και ο Nίκος Θεοδωράκης συνεργάστηκαν και παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο τραγούδι-αφιέρωμα στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο «γεννήθηκε» μέσα από την καλλιτεχνική ανάγκη να τιμηθεί ο κορυφαίος δημιουργός που «έφυγε» πριν λίγους μήνες από κοντά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταλαντούχα μουσικοσυνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν μελοποίησε τους στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου, και ο μουσικός και τραγουδιστής, γιος του Μίκη, Nίκος Θεοδωράκης ερμήνευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το τραγούδι με τίτλο «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας».

H ταλαντούχα Zωή Τηγανούρια, μιλώντας για το πώς προέκυψε η συνεργασία της με τον Νίκο Θεοδωράκη, αλλά και η δημιουργία του μοναδικού αυτού τραγουδιού, περιέγραψε: «Ποιος άλλος θα μπορούσε να πει αυτό το τραγούδι… Ποιος άλλος εκτός από τον Νίκο Θεοδωράκη, τον γιο του Μίκη, τον άνθρωπο που κουβαλάει το όνομά του και ξέρει τόσο πολλά για την ιστορία του Μίκη… Οπότε, του το πρότεινα, το άκουσε, του άρεσε πολύ, και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σκέφτηκα και τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, τα παιδάκια μας, αυτά για τα οποία γράφτηκε αυτό το τραγούδι. Πρότεινα λοιπόν στον Σπύρο Λάμπρου να συμμετέχει, δέχτηκε, και μέσα σε δύο εβδομάδες πήγαμε στο στούντιο. Ηχογραφήσαμε το κομμάτι με μια λιτή ενορχήστρωση, χωρίς πολλά όργανα, με το ακορντεόν να πρωτοστατεί, γιατί είναι φυσικά το όργανό μου, αλλά και γιατί δεν συνηθίζεται σε τραγούδια του Μίκη να υπάρχει ακορντεόν, οπότε ήθελα να γίνει και μια ανατροπή σε όλο αυτό, κάτι καινούργιο, κάτι φρέσκο. Έτσι ήρθε ο Νίκος, το τραγούδησε καταπληκτικά και δημιουργήθηκε ένα καινούργιο κομμάτι-αφιέρωμα στον οικουμενικό, τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα «Τι σου λείπει πιο πολύ από τον Μίκη;» ο Νίκος Θεοδωράκης απάντησε: «Η παρέα που κάναμε ήταν φανταστική, και το χιούμορ και όλα αυτά που συζητούσαμε. Σίγουρα μου λείπει αυτό, επειδή δεν τον έζησα πολλά χρόνια. Δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω ότι έφυγε, αλλά όσον αφορά το θέμα της μουσικής και της δουλειάς που κάνω, νομίζω πως τον έχω κοντά μου, δίπλα μου. Άφησε τέτοιο έργο και ήταν τέτοια η οντότητά του, που πιστεύω πως για τον περισσότερο κόσμο είναι παρών και μας καθοδηγεί με το έργο του. Όσο πιο πολύ εμβαθύνεις στον Μίκη τόσο πιο ψηλά ανεβαίνεις. Έχουμε απίστευτη μουσική και παράδοση, και λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά τις ώρες που βάζουμε και ακούμε τον Μίκη, πραγματικά θέλουμε δεν θέλουμε αρχίζει το μυαλό μας και συνειδητοποιεί αλλιώς τη ζωή και τα πράγματα. Δεν μπορείς να μην ανεβείς λίγο ψηλότερα, ανεβαίνεις με το ζόρι. Δηλαδή ο Μίκης σε παίρνει και σε ανεβάζει πολύ ψηλά θες δεν θες».

O Νίκος Θεοδωράκης επισήμανε μάλιστα πως, αν δεν έχεις ασχοληθεί με το έργο του Μίκη, δεν μπορείς να έχεις μια καλή επαφή μαζί του, γιατί ο Μίκης ήταν πάντα το έργο του είτε το συγγραφικό του, είτε το μουσικό του, είτε το πολιτικό, είτε το φιλοσοφικό του έργο. Όσο εμβαθύνεις στον Μίκη Θεοδωράκη τόσο ψηλώνεις.

Ο ταλαντούχος μουσικός αναφέρθηκε και στο ραδιόφωνο Μikis Radio, το οποίο έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια για να επικοινωνήσει το έργο του μεγάλου συνθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσθέτοντας πως είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Από την πλευρά της, η Ζωή Τηγανούρια εξομολογήθηκε ότι νιώθει υπερήφανη που η Καρίνα Σμιρνόφ χορεύει το τάνγκο της στην ταινία «Tango Shalom», η οποία προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Φεστιβάλ των Καννών.

Τέλος, οι δύο καλλιτέχνες αποκάλυψαν στο zougla.gr τα μελλοντικά τους σχέδια. 

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

 

Ακούστε το τραγούδι:

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης