Σ.Κ.

«Μίκης Θεοδωράκης: Ο πολυτάλαντος, ο πολυδιάστατος, ο πολυσύνθετος, ο πολυδύναμος. Όλα σ’ αυτόν είναι μεγάλα: ανάστημα, χέρια, πόδια, φωνή, γέλιο, κίνηση – όλα στον υπερθετικό βαθμό. Είναι απ’ αυτούς που όταν χορεύουν στην πλατεία μέσα στα σπίτια τρέμουν τα ταβάνια και κουδουνίζουνε τα γυαλικά στα ράφια. Ρωμιός. Γνήσιος Ρωμιός. Κι έχει πάντα κρεμασμένο στον κόρφο του σε χοντρό, λαϊκό, τσαγκαράδικο σπάγκο (κι όχι σε χρυσή αλυσιδίτσα) γκόλφι του την Ελλάδα. Κι η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Μα τι να πει κανείς για τον Μίκη; Τι να πρωτοπεί; Ένα ακατάπαυστο μονάχα χειροκρότημα κι ένα μεγάλο “Γεια σου Μίκη”».

Αυτά έγραψε για τον φίλο, συναγωνιστή και συνεργάτη του ο Γιάννης Ρίτσος και πράγματι τι άλλο μπορεί να πει κανείς για τον Μίκη Θεοδωράκη, αυτόν τον αγέραστο αγωνιστή της ζωής και της δημοκρατίας, που μέσα στο τεράστιο μουσικό του έργο συμπυκνώνει την ιστορία της Ελλάδας από την Κατοχή έως σήμερα. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.

Στην εξηντάχρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ο τεράστιος καλλιτέχνης, αυτή η πολυσχιδής προσωπικότητα της Ελλάδας θα έχει μια θέση για πάντα στην καρδιά όλων μας. Αφού θα έχουμε για πάντα στα χείλη μας τα τραγούδια αυτού του γνήσιου Ρωμιού. Καλό ταξίδι, Μίκη των Ελλήνων, της Ρωμιοσύνης και της δικαιοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης