Το Megaron Online υποδέχεται τους Μουσικούς της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου σε μια σειρά από πρεμιέρες, που έρχονται σε συνέχεια νέων διεθνών διακρίσεων.

Έχουν χαρακτηριστεί από τον ευρωπαϊκό Τύπο ως «το ελληνικό θαύμα». Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον διεθνούς φήμης μαέστρο Γιώργο Πέτρου, μετά τις θριαμβευτικές εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας του Μπαϋρόυτ, στο Theater an der Wien [Τεάτερ αν ντερ Βιν] της Βιέννης και στην Αίθουσα Concertgebouw [Κονσέρτχεμπαου] του Άμστερνταμ, επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με καινούργιες διαδικτυακές μεταδόσεις, έχοντας ταυτόχρονα στις καλλιτεχνικές τους αποσκευές νέες ευρωπαϊκές επιτυχίες: μια σημαντική χορηγική με το βρετανικό ίδρυμα Linbury Trust και την απονομή του τίτλου της καλύτερης παραγωγής όπερας του 2020 στο λυρικό έργο «Carlo il Calvo» του Nicola Porpora [Nicola Porpora] από το διαδικτυακό περιοδικό Opera Forum.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Nέα streamings στο πλαίσιο του Megaron Online και Linbury Trust Concerts

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, που είναι γνωστοί στο εξωτερικό ως Armonia Atenea, επιστρέφουν στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου με τέσσερις νέες συναυλίες, με μπαρόκ και κλασικό ρεπερτόριο, οι οποίες θα προβληθούν από το site και το fb του Μεγάρου σε streaming στο πλαίσιο του Megaron Online.

Η πρώτη συναυλία, που εστιάζει σε δημοφιλή έργα Mozart [Μότσαρτ], μεταδίδεται σε α΄προβολή στις 20 Ιανουαρίου (8:30 μ.μ.), σηματοδοτεί την έναρξη της χορηγικής συνεργασίας της Ορχήστρας με το βρετανικό Linbury Trust και αποτελεί συμπαραγωγή με τους Μουσικούς της Καμεράτας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα, που υποστηρίζει πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε πολλές χώρες, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τη μαγνητοσκόπηση σειράς θεματικών συναυλιών της Ορχήστρας με έμφαση στις ιστορικά τεκμηριωμένες εκτελέσεις, αναγνωρίζοντας το γνωστό αθηναϊκό σύνολο ως ένα από τα σπουδαιότερα σχήματα διεθνώς που εξειδικεύονται στις πρακτικές ερμηνείες με όργανα εποχής.

Στη συναυλία αυτή θα ακουστεί το Κοντσέρτο για φορτεπιάνο σε ντο μείζονα Κ. 413, με σολίστ τον ίδιο τον Γιώργο Πέτρου, που θα το ερμηνεύσει σε αντίγραφο του οργάνου (Walter, 1789) στο οποίο ο Μότσαρτ συνέθεσε μερικά από τα διασημότερα κοντσέρτα του. Το ηχόχρωμα και οι δυνατότητες του συγκεκριμένου φορτεπιάνο, σε συνδυασμό με τα όργανα εποχής που χρησιμοποιούνταν κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, δίνουν άλλη διάσταση στις ερμηνείες των Μουσικών της Καμεράτας, καθώς αγγίζουν την ηχητική αισθητική εκείνης της εποχής. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την αριστουργηματική Συμφωνία σε ντο μείζονα K. 425 με την επωνυμία «Linz» [«Λιντς»]. Η προβολή θα παραμείνει διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Δέκα μέρες αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου (8:30 μ.μ.), Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου προσφέρουν στο κοινό μία ακόμη συναυλία (παραγωγή ΜΜΑ) σε live streaming, για την οποία έχουν επιλέξει να παρουσιάσουν σε όργανα εποχής δύο γνωστές συμφωνίες της κλασικής εργογραφίας, «της Οξφόρδης» (αρ. 92) και την «Έκπληξη» (αρ. 94) του Joseph Haydn [Γιόζεφ Χάυντν].

Όσο για τους φίλους της μπαρόκ μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, στις 13 Φεβρουαρίου (8:30 μ.μ.), επίσης σε live streaming, μια βραδιά αφιερωμένη στον κοσμαγάπητο Antonio Vivaldi [Αντόνιο Βιβάλντι]. Πρόκειται για ένα μουσικό εγχείρημα υψηλών αξιώσεων και… μεγάλων αντοχών (παραγωγή ΜΜΑ), στο πλαίσιο του οποίου η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει και τα 12 κοντσέρτα για έγχορδα από τη συλλογή L’estro armonico [O αρμονικός οίστρος] του σπουδαίου Ιhttps://www.megaron.grταλού μουσουργού, που έχουν χαρακτηριστεί ως μερικά από τα πλέον επιδραστικά έργα στην ιστορία της οργανικής μουσικής του 18ου αιώνα.

Οι ψηφιακές μεταδόσεις των συναυλιών του βραβευμένου συνόλου υπό τον Γιώργο Πέτρου που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο δίμηνο του 2021, ολοκληρώνονται στις 24 Φεβρουαρίου (8:30 μ.μ.) με ένα ακόμη Linbury Trust Concert σε συμπαραγωγή με τους Μουσικούς της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο προσεγγίζει και πάλι, πάντα σε όργανα εποχής, έργα του Georg Friedrich Händel [Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ], έναν συνθέτη τον οποίο έχει αναδείξει μέσω των ζωντανών του εμφανίσεων αλλά και μέσω των βραβευμένων δισκογραφικών του καταθέσεων. Αυτή τη φορά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα Concerti grossi, έργο 3, μια συλλογή από έξι λαμπερά κομψοτεχνήματα της μπαρόκ μουσικής.

Τα streamings όλων των συναυλιών των Μουσικών της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου μεταδίδονται από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΥΠΟΑ. 

https://www.megaron.gr

Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και από το fb του Μεγάρου.

https://www.facebook.com/megaron.gr

 Η διάκριση από το Forum Opera

Το Forum Opera, ιντερνετική έκδοση που παρακολουθεί και καλύπτει οπερατικές παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη, απένειμε τον τίτλο της καλύτερης παραγωγής της χρονιάς στην όπερα «Carlo il Calvo» του Νicola Porpora [Νικόλα Πόρπορα], η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας του Μπαϋρόυτ τον Σεπτέμβριο του 2020. Το έργο ανέβηκε σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, σκηνοθεσία του Max Emanuel Cenčić [Μαξ Εμάνουελ Τσέντσιτς], σκηνικά της Γεωργίνας Γερμανού και κοστούμια της Μαρίας Ζορμπά. Αξίζει να τονιστεί ότι η παραγωγή αυτή, στην οποία συμμετείχε ένα επιτελείο διάσημων τραγουδιστών (με επικεφαλής την Julia Leszneva [Γιούλια Λέζνιεβα] και τον Franco Fagioli [Φράνκο Φατζόλι]), κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στη χώρα μας από μια ομάδα ελλήνων δημιουργών και συντελεστών.

Επιπλέον, η όπερα «Carlo il Calvo» [«Κάρολος ο Φαλακρός»] –η οποία είναι εμπνευσμένη από το ιστορικό πρόσωπο του Καρόλου Β΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 9ο αι. μ.Χ.– απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο προβλήθηκε επανειλημμένα από το γνωστό μουσικό κανάλι Mezzo. Ας σημειωθεί ότι οι θεατές του είχαν ψηφίσει την όπερα «Alessandro» [«Αλέξανδρος»] του Georg Friedrich Haendel [Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ], σε ερμηνεία της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ως την καλύτερη παραγωγή της χρονιάς 2012.

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης