«Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι για να «ακουστεί» η κλιματική αλλαγή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 11:09
«Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι για να «ακουστεί» η κλιματική αλλαγή

Συμφωνική ορχήστρα θα παρουσιάσει το Σάββατο στη Φιλαρμονική επί του 'Ελβα στο Αμβούργο αναθεωρημένη μια αρχική διασκευή των «Τεσσάρων Εποχών» του Βιβάλντι προκειμένου να «ληφθεί υπόψη η κλιματική αλλαγή» και να «ακουστεί».

Με τον ξεχωριστό τίτλο «For Seasons» (Για τις εποχές) αντί του «Four Seasons» (Τέσσερις εποχές) στην αρχική εκδοχή του 1725-- αυτή η εκδοχή θα παρουσιαστεί από τη συμφωνική ορχήστρα του δημόσιου γερμανικού δικτύου NDR.

«Το πρόγραμμα αυτό με απασχολεί πολύ. Το «For Seasons» αποδεικνύει ξεκάθαρα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και προσθέτει μια συναισθηματική διάσταση στη σημερινή επίμαχη δημόσια συζήτηση. Δεν πρέπει πια να αρνούμαστε να ακούμε", εξηγεί σε ανακοίνωση ο διευθυντής ορχήστρας Άλαν Γκίλμπερτ.

Η αρχική εκδοχή των τεσσάρων κονσέρτων για βιολί που ανοίγουν τη συλλογή «Il cimento dell'armonia e dell'invenzione» (Η αναμέτρηση μεταξύ της αρμονίας και της εφεύρεσης) αποτελεί σύνθεση του Αντόνιο Βιβάλντι από τις εμπειρίες του και την ανακάλυψη των εποχών.

Το «For Seasons», που χρειάστηκε έξι μήνες δουλειά, επιδιώκει να επικαιροποιήσει αυτό το έργο: οι δημιουργοί του χρησιμοποίησαν δεδομένα για το κλίμα για να δείξουν την επιρροή τους στα ηχητικά στοιχεία τα οποία - μέσω των αλγορίθμων - δημιουργούν μια «νέα μουσική εμπειρία».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 11:09