Συνεργασία Λ. Λοϊζίδη και Σ. Σπανουδάκη στην παράσταση «Ο Τελευταίος Επίσκοπος»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021, 18:59
Συνεργασία Λ. Λοϊζίδη και Σ. Σπανουδάκη στην παράσταση «Ο Τελευταίος Επίσκοπος»

Η ανακοίνωση της συνεργασίας του Λεωνίδα Λοϊζίδη με τον Σταμάτη Σπανουδάκη αποτελεί μια σημαντική καλλιτεχνική είδηση για τη νέα χρονιά. Ο διακεκριμένος συνθέτης θα υπογράψει με πρωτότυπη μουσική σύνθεση τις παραστάσεις «Ο Τελευταίος Επίσκοπος» της Τάνιας Χαροκόπου, έργο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα για τη ζωή και το έργο του Αγίου Χρυσοστόμου, καθώς επίσης και την τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη που θα είναι σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. H ορχηστρική μουσική του διακεκριμένου Σταμάτη Σπανουδάκη θα δώσει την ένταση και θα σηματοδοτήσει και τις δύο παραστάσεις.

Ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλα όσα θα δείτε και θα ακούσετε για τις παραστάσεις και όλους τους καταξιωμένος συντελεστές που συμμετέχουν.

Λίγα λόγια για το έργο ο Τελευταίος Επίσκοπος:

 Ο Τελευταίος Επίσκοπος της Τάνιας Χαροκόπου είναι ένα θεατρικό έργο, στο οποίο, για πρώτη φορά, διαδραματίζεται η μορφή, το έργο, και ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Η Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας, καθώς και η Μικρασιατική καταστροφή, καταγράφονται σε αυτή την παράσταση.

Είναι η συγκλονιστική προσωπικότητα και η ιστορία του πιο πολυσυζητημένου και του πιο αγαπημένου επισκόπου.

Το κείμενο βασίζεται σε αληθινή καταγραμμένη ιστορία ενός ιερέα από τους «συν αυτώ», αναπτύσσεται δε σκηνοθετικά με ένταση, παλμό και ατμοσφαιρική επιδεξιότητα και με τις εξαιρετικές ερμηνείες εξεχόντων ηθοποιών, ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει ύμνο στην πίστη, στην αγάπη  για την πατρίδα, στην αγιότητα, στην ταπεινότητα και στην εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

Μέσα από τη δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο  Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας και φτάνουν μέχρι το ολοκαύτωμα των Χριστιανών στη Σμύρνη και την ολοσχερή καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι πυρπολήσεις, οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι σφαγές των Ελλήνων, από τους Τούρκους το 1922, γίνονται γνωστά μέσα από τον θεόπνευστο και παρηγορητικό λόγο και τις νουθεσίες του Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου προς το ποίμνιό του. Αλλά και πρόσφυγες που πήραν μαζί τους μόνο τις τραγικές εικόνες και τα συναισθήματά τους, επιβεβαιώνουν την τραγική συμφορά, την κατακρεούργηση και διαπόμπευση του εθνομάρτυρα από τουρκικό όχλο, και τον μαρτυρικό του θάνατο, που υπήρξε το εξωφρενικότερο εξ όλων, έγκλημα των Τούρκων.

Το έργο «Ο Τελευταίος Επίσκοπος» μεταφέρει στους θεατές γνώσεις και μηνύματα της πίστης, της ταπεινότητας, της αφοσίωσης στα ιδανικά και του αληθινού Πατριωτισμού.

Μια θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ένας φόρος τιμής στην μνήμη του Επισκόπου και του ποίμνιου του.

Την παράσταση θα πλαισιώνουν καθ’ όλη την διάρκεια της, οι μελωδίες του Σταμάτη Σπανουδάκη Βυζαντινή 20μελής χορωδία, η οποία θα ψάλλει ύμνους, και μοιρολόγια αναλόγως της δράσης του έργου.

Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, με εμβληματικό θέμα, όπου με τη σύμπραξη όλων των συντελεστών, ξεγυμνώνει την πικρή αλήθεια και σίγουρα θα αγγίξει τις ψυχές όλων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021, 18:59