Συναυλία για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022, 13:50
Συναυλία για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Αφιερωματική συναυλία, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, διοργανώνουν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, δωρεάν για το κοινό.

Η συναυλία τιμά τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι, 50.000 από τους οποίους υπήρξαν Θεσσαλονικείς.

«Σε περιστάσεις όπως αυτή, τέτοιες συνεργασίες πολιτισμού αναδεικνύουν, με όχημα τις νότες έργων μεγάλων δημιουργών της μουσικής, τη σημασία που πρέπει να δείχνουμε καθημερινά σε θέματα αλληλεγγύης, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τόνισε, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με τον Ψαλμό 22 στην ισπανοεβραϊκή γλώσσα, από τη σοπράνο Μαριάντζελλα Χατζησταματίου, δίνοντας τον τόνο και το ύφος της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα λάβει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με το Αντάτζιο για έγχορδα από το έργο 11 του Σάμιουελ Μπάρμπερ, και αμέσως μετά ο διεθνούς φήμης σολίστ Γκιλ Σάχαμ με την ΚΟΘ, υπό τη μουσική διεύθυνση της καλλιτεχνικής της διευθύντριας Ζωής Τσόκανου, θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 61, του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

«Μουσικοί όπως ο Γκιλ Σάχαμ, τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ή η Σοπράνο Μαριάντζελλα Χατζησταματίου, σαφέστατα έχουν την ευαισθησία να αντιληφθούν πολύ καλά τη σημασία μιας τέτοιας στάσης που θεμελιώνεται στην απόρριψη κάθε ιδεολογίας μίσους ή βίας. Της ανάγκης να μην εφησυχάζουμε και να μην αδρανούμε απέναντι στις πράξεις που προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επαναφέρουν το σκοτάδι που προσπάθησαν να φέρουν σε όλο τον κόσμο οι Ναζί, ευτυχώς χωρίς επιτυχία», επισήμανε ο κ. Σαλτιέλ.

«Ο πολιτισμός και η μουσική ειδικότερα, μπορούν να αποτελέσουν ένα όπλο του ανθρώπου για την πνευματική του ανύψωση», ανέφερε στον χαιρετισμό που απέστειλε η Ζωή Τσόκανου, η οποία λόγω κακοκαιρίας στην Αττική δεν κατάφερε να παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου.

«Ο χώρος του πολιτισμού τιμά με ευλάβεια και σεβασμό τα εκατομμύρια αθώων ανθρώπων, οι οποίοι ξεριζώθηκαν βίαια, βασανίστηκαν, έχασαν τα πάντα και τελικά εξοντώθηκαν πληττόμενοι από τη ναζιστική θηριωδία», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.

Για ένα πολύ υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό γεγονός και μάλιστα δωρεάν, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Στάθης Γεωργιάδης

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής.

Για την είσοδο είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από την ιστοσελίδα του ΜΜΘ www.tsso.gr

«Να αποφασίσει ο Δήμαρχος για την Πλατεία Ελευθερίας»

«Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει πάρκο μνήμης. Βέβαια, η Κοινότητα δεν μπορεί να μιλήσει για τον Δήμο», τόνισε ο κ. Σαλτιέλ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους άμεσα να αποφασίσει ο Δήμαρχος και να ξεκινήσουμε αυτό το πολύ σπουδαίο έργο που δεν είναι μόνο στην εμβέλεια της Ελλάδας. Εβραίοι από όλο τον κόσμο περιμένουν να το δουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κοινότητα είναι διατεθειμένη να βρεθούν χρήματα για να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται αυτό το έργο.

«Θα δώσει την τιμή στους Εβραίους Θεσσαλονικείς, καθώς από εκεί ξεκίνησε ο διωγμός. Πρόκειται για ένα πολύ ιστορικό μέρος για εμάς», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για να δοθεί η άδεια ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή. «Αυτά τα έργα πρέπει να προχωρήσουν και να γίνουν», ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022, 13:50