«Το μπλε δωμάτιο» του Αλέξη Σταμάτη

Στο πλαίσιο του Διεθνoύς Φεστιβάλ Αναλογίου που πραγματοποιείται από τις 21-26 Σεπτεμβρίου 2019 θα παρουσιαστεί το έργο του Αλέξη Σταμάτη «Το μπλε δωμάτιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έναν ου-τόπο, που βρίσκεται σε ένα ψηλό βουνό, υπάρχει μία πανσιόν για θεατρικούς ήρωες. Αυτοί έχουν γεννηθεί από το χέρι του συγγραφέα-δημιουργού τους και είναι στη διάθεση κάθε σκηνοθέτη, στις σκηνές όλου του κόσμου. Κάθε φορά που τελειώνει η κατασκευή τους και αφού τα είδωλά τους έχουν ανέβει στις σκηνές, τα πλάσματα αυτά συγκεντρώνονται στην πανσιόν. Όμως, εκεί συμβαίνει κάτι μοναδικό: το ανύπαρκτο δημιουργεί πραγματική ζωή. Τη διεύθυνση του χώρου αυτού έχει αναλάβει η Φλώρα, μία ακαθόριστης ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας γυναίκα. Κάποια στιγμή, καταφθάνει η Έντα, μια πολύ περήφανη και δυναμική γυναίκα την οποία η Φλώρα τοποθετεί στο ίδιο δωμάτιο με την Μπλανς. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες δημιουργούνται πολύ έντονες κλιμακούμενες συγκρούσεις, καθώς προέρχονται από τελείως διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές επιδιώξεις και έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση, αν και υπάρχει ένα υποδόριο νήμα που τις ενώνει. Όταν η Έντα αποφασίζει να κάνει μια παράτολμη κίνηση, οι τεκτονικές πλάκες της επινόησης, η ίδια η υπόσταση των χαρακτήρων στο αναπόδραστο γίγνεσθαι της πανσιόν της Φλώρας –και, πάνω απ’ όλα, το άγχος του δημιουργού- θα αποκτήσουν μία άλλη δραματική διάσταση.

Συντελεστές:

Κείμενο: Αλέξης Σταμάτης
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί: Λένα Παπαληγούρα, Εύα Σιμάτου.
 
Στον ρόλο της Φλόρας η Άννα Φόνσου, Κομπέρ ο Νίκος Βατικιώτης

Συμμετέχουν:

Στον ρόλο του Χένρικ Ίψεν ο Δημήτρης Καταλειφός (video / voice off)
Στον ρόλο του Τεννεσσί Ουίλλιαμς ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου
Φρυνίχου 14

23 Σεπτεμβρίου 2019
19:30

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 5€

«Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν εκ νέου στο Bios

Η Πινκ και η Ρόλυ, δύο αδελφές, σε μια ζωή εξαρτημένη, τρέφουν μία σχέση διπλής συνεξάρτησης. Οι όποιες προσπάθειές τους να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά, την παρανομία και τον ίδιο τους τον εαυτό αποβαίνουν μάταιες, φέρνωντάς μας αντιμέτωπους με την σαρωτική δύναμη του εθισμού και της τοξικότητας, θέτωντας το ερώτημα αν είναι μεγαλύτερος ο εθισμός σε μια ουσία ή σε έναν άνθρωπο. Ο θεατής μέσω της παράστασης καλείται να πάρει το ρόλο του διασώστη των ηρωίδων, αλλά κυρίως του εσωτερικού παιδιού που φέρει ο καθένας, που απειλείται αν δεν βρει φροντίδα, προστασία και τρυφερότητα κάπου μέσα στον κόσμο.
 
Συντελεστές:

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Βογιατζής
Σκηνικά-Κοστούμια: Ήρα Καραγκούνη
Μουσική επιμέλεια-επικοινωνία: Ναιρί Πελτεγιάν
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Χαρμαλιά
Φωτογραφίες: Κατερίνα Λιακοπούλου
Ψυχολογική διερεύνηση ρόλων: Λάμπρος Γιώτης

Διανομή: (Πινκ) Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, (Ρόλυ) Κατερίνα Δημάτη, (Άγνωστη
γυναίκα) Ηλιάννα Μπουζάνη, (Ανδρική φωνή: Λάμπρος Γιώτης).

Bios

23 Σεπτεμβρίου 2019    Δευτέρα    21:00
24 Σεπτεμβρίου 2019    Τρίτη    21:00

Δείτε περισσότερα εδώ

«Ο παίκτης» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο 104

Σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας, αριστοκράτες, κοινοί θνητοί και απατεώνες επιδίδονται με πάθος στα τυχερά παιχνίδια. Με άκρατο κυνισμό και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις τζογάρουν χρήματα, ανθρώπους και αισθήματα. Εκεί, σε αυτή τη μικρογραφία της Ευρώπης με τις πολλές γλώσσες, τις διαφορετικές νοοτροπίες και με τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού, ο Αλεξέι Ιβάνοβιτς θα παρασυρθεί στη δίνη του αδιέξοδου έρωτα και θα παίξει στη ρουλέτα κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μετάφραση (από τα γαλλικά): Μιλτιάδης Σαλβαρλής
Προσαρμογή κειμένου: Σοφία Καραγιάννη, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Βάσια Mίχα
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική: Στάθης Δρογώσης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: GAFF

Ερμηνεία (με αλφαβητική σειρά):

Βασιλική Διαλυνά, Κορίνα Θεοδωρίδου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης και Αλέξανδρος Τούντας.

Θέατρο 104

Δευτέρα    21:15
Τρίτη    21:15

Εισιτήρια

Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο: 10€
Ατέλειες: 5€

Ορφέας Περίδης – Λιζέτα Καλημέρη στο Κηποθέατρο Παπάγου

Ο Ορφέας Περίδης μαζί με τη Λιζέτα Καλημέρη κλείνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλοκαιρινή τους περιοδεία στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι δύο καλλιτέχνες με ένα πολυμορφικό μουσικό σχήμα θα παρουσιάσουν μια μοναδική μουσική παράσταση, που φιλοξενεί επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις νέες τους δημιουργίες αλλά και τα παλαιότερα κλασσικά τους κομμάτια.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητα να δημιουργούν το οικείο εκείνο κλίμα που προσφέρει στους ακροατές τη διασκέδαση μαζί με την ποιότητα, την τρυφερότητα μαζί με τον ενθουσιώδη δυναμισμό, περνώντας με δεξιοτεχνία από το έντεχνο στο λαϊκό τραγούδι, και από την μπαλάντα στην ροκ διάθεση.

Οι ακροατές θα γίνουν για αυτή τη νύχτα στο Κηποθέατρο Παπάγου, συνταξιδιώτες σε μια μοναδική μουσική περιήγηση με όχημα τον προσωπικό ποιητικό μύθο του καλλιτέχνη. Με σταθμούς νέα αλλά και αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια που δημιούργησε ο Ορφέας Περίδης, γιορτάζει τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την πρώτη δισκογραφική του παρουσία.

Η φωνή της Λιζέτας Καλημέρη, το προσεκτικά επιλεγμένο της ρεπερτόριο και το δημιουργικό χάρισμα του Ορφέα Περίδη συνδυάζονται άψογα επί σκηνής και υπόσχονται στο κοινό τους ένα αξέχαστο μουσικό βράδυ του Σεπτεμβρίου.

Συμμετέχουν οι:

Θοδωρής Δαμουράκης: κιθάρες
Αλέξανδρος Ιακώβου: βιολί/μαντολίνο
Εύη Κανέλλου: κρουστά
Κώστας Αρσένης: κοντραμπάσο
Γιάννης Λαμπρόπουλος: επιμέλεια ήχου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού 2019.

Κηποθέατρο Παπάγου
Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς Τηλέφωνο: 210 6520412

23 Σεπτεμβρίου 2019
21:00

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 12€
Προπώληση/κάρτα δημότη/φοιτητικό/ανέργων:10€

«Ένας κάποιος τέτοιος βυσσινόκηπος» στο Θέατρο Θησείον

Η παράσταση της ομάδας Nunc, εμπνευσμένη από τον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχοφ και το Quizoola! των Forced Entertainment, ξεκινά με ένα παιχνίδι ερωτοαποκρίσεων μεταξύ των ηθοποιών. Οι ερωτήσεις αποκαλύπτουν στους ηθοποιούς το είδωλό τους, καθρεφτισμένο στους ήρωες του Βυσσινόκηπου και το παιχνίδι εξελίσσεται σε μήτρα από την οποία προκύπτουν οι σκηνές του έργου.
 
Ο βυσσινόκηπος και το πατρικό σπίτι της Λιουμπόφ Αντρέιγεβνα κινδυνεύουν να βγουν στον πλειστηριασμό. Η οικογένεια της έζησε εκεί για περισσότερο από εκατό χρόνια. Η ίδια  βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα να κόψει τον βυσσινόκηπο προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη της ή να αφήσει το κτήμα να πουληθεί και η οικογενειακή περιουσία να χαθεί ολοκληρωτικά.

Η ομάδα Nunc διαρρηγνύει την δραματική ροή του έργου με ένα παιχνίδι. Κατά την διάρκεια της παράστασης οι ερμηνευτές μεταβαίνουν από την ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών στην ερμηνεία επιλεγμένων σκηνών από τον Βυσσινόκηπο, με στόχο μια ειλικρινή θεατρική αφήγηση, που συνομιλεί με τους θεατές στο εδώ και στο τώρα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μάρια Φλωράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Μουσική: Γιωργής Καρράς
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κίνηση: Μυρτώ Δελημιχάλη
Φωτογραφίες – Αφίσα: Αλέξανδρος Γκαρτζονίκας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Ομάδα Nunc

Ερμηνεία: Θράσος Αρβανίτης, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Μάρια Φλωράτου.

Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες

Δευτέρα    21:00

Τρίτη    21:00

16 Σεπτεμβρίου 2019 – 1 Οκτωβρίου 2019

Εισιτήρια

Κανονικό: 12€

Μειωμένο (Φοιτητικό, ανέργων, +65 ετών): 10€

Ο Κώστας Χατζής στη Νέα Σμύρνη

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός και ερμηνευτής Κώστας Χατζής, με ένα τρόπο ξεχωριστό, με εκείνη την ιδιαίτερη βραχνάδα στη φωνή του, βρίσκεται απέναντι στο κοινό και επικοινωνεί με ένα μοναδικό τρόπο μαζί του.

Ο Κώστας Χατζής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που τραγούδησε μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο.

Από το “Απ’ τ’ αεροπλάνο”, “Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά…”, “Ο Στρατής”, μέχρι το “Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει”, “Δε βαριέσαι αδερφέ”, “Κι ύστερα”, “Η αγάπη όλα τα υπομένει” και τόσα άλλα!

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι, μέσα από τη λυρικότητα και την ευαισθησία των στίχων και της μουσικής των τραγουδιών, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

Άλσος Νέας Σμύρνης
Λεωφόρος Ελευθέριου Βενιζέλου και Εφέσου

23 Σεπτεμβρίου 2019
20:30
Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 8€ / Για δημότες – κάτοικους: 5€

«Το ελεύθερο ζευγάρι» στο Θέατρο Λαμπέτη

Σε μια «φρεσκαρισμένη» παράσταση ο Γιώργης Κοντοπόδης και η Μαρσώ Φίλη ανακατεύονται με τους θεατές, στο σαλόνι του ιδιαίτερου σπιτιού τους, και τους καλούν να παρακολουθήσουν, να γελάσουν αλλά και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις, σε μια ξέφρενη διαδραστική παράσταση, με την ηθελημένη συμμετοχή θεατών.

Η ελεύθερη διασκευή του Γιώργη Κοντοπόδη, πάνω στο έργο των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Γιώργης Κοντοπόδης, Μαρσώ Φίλη

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα)

Θέατρο Λαμπέτη

23 Σεπτεμβρίου 2019    Δευτέρα    21:15

24 Σεπτεμβρίου 2019    Τρίτη    21:15

Εισιτήρια

18€ (VIP ζώνη), 12€ (Β’ ζώνη, φοιτητικό)

Μεσημέρι με μελωδίες άρπας στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Δευτέρα έως και Πέμπτη, από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν τον καφέ τους ή το μεσημεριανό γεύμα τους με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της άρπας του μουσικού Θοδωρή Ματούλα.

Ο Θοδωρής Ματούλας είναι μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ από το 1995. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διδάσκει στο Ωδείο Athenaeum.

Μουσείο Ακρόπολης

Δευτέρα    13:00 – 16:00

Τρίτη    13:00 – 16:00

Τετάρτη    13:00 – 16:00

Πέμπτη    13:00 – 16:00

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης