Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Κάμερα: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας – Νικόλας Χατζηπολίτης

Ο συνθέτης Τόλης Κόκκινος έγραψε ένα καταπληκτικό τραγούδι και ο μουσικός και τραγουδιστής Γιώργος Πάγκαλος το ερμήνευσε με τρόπο μοναδικό και, παρά το lockdown, απότοκο της πανδημίας, το τραγούδι «Χίλια Μυστικά» σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατ΄ αρχάς στον Βόλο, όπου ζουν οι δύο αξιόλογοι καλλιτέχνες, και στην πορεία ταξίδεψε και αγαπήθηκε σε όλη την Ελλάδα.

«Με τον Γιώργο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι. Κατ’ αρχάς ένα βράδυ σε μια παρέα, πίνοντας τσιπουράκι, που είναι το παραδοσιακό ποτό του Βόλου όπως ξέρουμε, είχαμε, λοιπόν, μια κιθάρα, έπαιξα το τραγούδι, το άκoυσε ο Γιώργος, μου λέει “τι ωραίο τραγούδι είναι αυτό”, του λέω “θα το πεις;”, “βέβαια” μου λέει. Ούτως ή άλλως θέλαμε χρόνια να κάνουμε ένα τραγούδι παρέα. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε, τόσο απλά» λέει ο Τόλης Κόκκινος για τον Γιώργο Πάγκαλο και τη συνεργασία τους και συμπληρώνει: «Τώρα με τον Γιώργο έχουμε στα σκαριά ένα καινούριο τραγούδι, τελείως διαφορετικό, που θα κυκλοφορήσει προς τα τέλη Ιουνίου.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Θεωρώ ότι τα πολύ δυνατά στοιχεία του Γιώργου, πέραν του ότι σαν τραγουδιστής και σαν περφόμερ έχει αυτή την τρομερή ικανότητα που δεν την έχουν πολλοί άνθρωποι, να διασκεδάζει τον κόσμο -αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο του Γιώργου-, είναι ότι έχει μέσα του πολύ δυνατό το στοιχείο και της παραδοσιακής και της έντεχνης και της λαϊκής μουσικής και όλα αυτά ενσωματώνονται, ζυμώνονται και αυτό που θα βγει πιστεύω ότι θα αρέσει».

Ο καταξιωμένος συνθέτης και ο ταλαντούχος τραγουδιστής μίλησαν στο zougla.gr για τα μελλοντικά τους σχέδια και αποκάλυψαν πτυχές της καλλιτεχνικής τους διαδρομής.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Γιώργος Πάγκαλος

«Αυτό που εισέπραξα όλα αυτά τα χρόνια και εισπράττω είναι εμπειρία, η οποία ομολογώ ότι μου δίνει  τουλάχιστον κάποια παραπάνω χαρακτηριστικά από ό,τι αν ξεκινούσα τώρα.  
Είμαι νέος στη δισκογραφία, αν και μετρώ πολλά χρόνια και πολλά τραγούδια στο παρελθόν μου. Προσωπικά  το πιο σοβαρό όμως και αποδεδειγμένα επιτυχημένο παρά τη δυσκολία της εποχής είναι τα «Χίλια Μυστικά». Η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων συν μια μικρή αναγνωρισιμότητα που μου έδωσε θεωρώ ότι βοηθά αυτό το καταπληκτικό τραγούδι μας να έχει αυτή τη μεγάλη πορεία, που σίγουρα την περιμέναμε και μας βγάζει λίγο ασπροπρόσωπους η προσπάθεια και ο κόπος, γιατί, ας μην ξεχνάμε, είμαστε σε περίοδο lockdown ακόμα».

Ακούστε το τραγούδι, το οποίο κυκλοφορεί από τη Walnut Entertainment:

 

Ποιο είδος θα θέλατε να υπηρετήσετε; Τι αισθάνεστε ότι σας εκφράζει περισσότερο;

«Αυτή είναι μια ερώτηση που με ταλαιπωρεί κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κατ΄ αρχάς, λόγω κρητικής καταγωγής, η κρητική μουσική είναι μέσα στο DNA μου.

Αν και η καταγωγή του είναι από τη Μεσαρά Ηρακλείου Κρήτης, ο Γιώργος Πάγκαλος έχει ζήσει τα περισσότερά του χρόνια στον Βόλο.

Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ενεργός αθλητής του καράτε μέχρι και σήμερα, κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής, δραστηριοποιήθηκε μουσικά αρχικά στον χώρο της κρητικής παράδοσης και έπειτα και στα υπόλοιπα είδη της ελληνικής μουσικής, ενώ παίζει περίπου 10 μουσικά όργανα (λαούτο, λύρα, κιθάρα, κρουστά κ.λπ.).

Η καριέρα του ως γυμναστή διήρκεσε περί τα 5 χρόνια, ενώ στη συνέχεια  η μουσική τού έδειξε πως τον είχε «διαλέξει» για τα καλά απορροφώντας του όλη την ενέργεια και τον χρόνο.

Έχει τραγουδήσει με το λαούτο, τη λύρα και την κιθάρα του, σε όλων σχεδόν των ειδών τις μουσικές εκδηλώσεις και τα νυχτερινά κέντρα, σε πάρα πολλά μέρη σε Ελλάδα και εξωτερικό και για πάνω από 2 δεκαετίες με το ίδιο αστείρευτο πάθος και έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους του καλλιτεχνικού χώρου.

Η εξαιρετικά έντονη (σχεδόν κάθε βράδυ) και πολύ πετυχημένη επαγγελματική του διαδρομή, ειδικά των τελευταίων 15 ετών, ήταν η αιτία της καθυστέρησής του να ασχοληθεί σοβαρά με τη δισκογραφία και τη μουσική παρακαταθήκη.

Ο Γιώργος Πάγκαλος για τα talent shows

«Από αυτά κατά καιρούς έχουν προκύψει τεράστιοι καλλιτέχνες, στο παρελθόν η Γλυκερία, ο Αδαμαντίδης και στο παρόν υπάρχουν πολλά μεγάλα δυνατά ονόματα. Το μόνο αρνητικό που έχουν κάνει στη δική μας δουλειά είναι ότι ο κόσμος θεωρεί ότι είναι ο μονόδρομος της αναγνωρισιμότητας. Εκεί διαφωνώ. Θεωρώ ότι ο μουσικός πρέπει να ξεκινήσει σιγά σιγά, σκαλοπάτι σκαλοπάτι, και να φτάσει εκεί που του πρέπει, εκεί που του αξίζει και όχι εκεί που θα τον πουσάρει μια τηλεοπτική υπερπροώθηση που μετά κλείνοντας τα φώτα θα κατηφορίσει».

Αξιοζήλευτες σπουδές και μια συναρπαστική μουσική καριέρα για τον Τόλη Κόκκινο

«Το πλάνο ήταν να ζήσω στη Βοστόνη» αναφέρει ο καταξιωμένος συνθέτης και απόφοιτος του Berklee College of Music, αλλά καμιά φορά η ζωή έτσι τα φέρνει λίγο περίεργα και άλλαξαν τα σχέδια. Αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα, αλλά δόξα τω Θεώ και από εδώ έχω κάνει -πιστεύω- κάποια αρκετά σημαντικά πράγματα, κάποιες πολύ ωραίες συνεργασίες. Συνεχίζω και ασχολούμαι με το εξωτερικό, κάνω συναυλίες στο εξωτερικό, παίζω με πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες του εξωτερικού. Αισθάνομαι έτσι λίγο μουσικός του κόσμου. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, νομίζω μοναδική. Μπορεί να μην έχει τη βαριά μουσική βιομηχανία που έχουν άλλες χώρες της δύσης, έχει όμως μια μοναδικότητα και είναι ένας κόμβος πολιτισμού. Έχει τόσα πολλά στοιχεία που συνδυάζονται μέσα στην ελληνική μουσική που νομίζω ότι αυτό που οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε ακολουθώντας και τους πιο παλιούς, αυτούς τους πολύ μεγάλους δημιουργούς, όπως ήταν ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, που σπάσανε τα σύνορα της Ελλάδας και έτσι έλαμψε όλος ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από τη μουσική τους, είναι να προσπαθούμε και εμείς με τον τρόπο μας, με τη συνέπεια μας σε αυτό που κάνουμε, να μπορέσουμε να εξάγουμε και εμείς Ελλάδα στο εξωτερικό».

Κόκκινος Club: «Αυτός είναι ένας ιστορικός χώρος, είναι η οικογένειά μου»

«Αυτός είναι ένας ιστορικός για τη περιοχή χώρος που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1978, ένας πολύ μεγάλος συναυλιακός χώρος. Έτσι τον οραματίστηκε ο πατέρας μου, σπουδαίος τραγουδιστής της εποχής του, ο Πάνος Κόκκινος. Έχει φιλοξενήσει εξαιρετικά μουσικά δρώμενα. Σκεφτείτε ότι έχει κάνει εγκαίνια με τα μπαλέτα Moulin Rouge. Είναι ένας χώρος που πραγματικά παράγει πολιτισμό, γι΄ αυτό και έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια, τον αγαπούν οι Βολιώτες, τους αγαπάει κι ο χώρος και δόξα τω Θεώ πάμε καλά».

Η συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη

«Εγώ τη Νο1 συνεργασία που θεωρώ σταθμό ήταν αυτή η περίοδος που είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ με τον Μίκη Θεοδωράκη. Για μένα ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω σε σχεδόν όλο το εύρος το έργο του Μίκη και τον ίδιο. Αλλά και μετέπειτα συνεργασίες που έκανα με πολύ σπουδαίους τραγουδιστές από όλους τους χώρους, από τον mainstream χώρο μέχρι τον έντεχνο, ακόμη και από τον χώρο της ροκ, γιατί οι καταβολές μου είναι ροκ. Θεωρώ όλες τις συνεργασίες μου σημαντικές και θεωρώ ότι όλες με στιγμάτισαν θετικά και αισθάνομαι τυχερός».

Από το 2017 επιμελείστε μουσικά τα θεατρικά έργα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Πείτε μας για αυτή την εμπειρία σας.

«Μαγική η εμπειρία με το θέατρο, σαν να είναι μια συναυλία με δρώμενα. Για μένα το θέατρο είναι ό,τι πιο πολύχρωμο καλλιτεχνικά υπάρχει».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης