H ερμηνεία της Εβδόμης του Μπετόβεν στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, με τον Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει την ορχήστρα musicAeterna και την χορεύτρια Σάσα Βαλτς να συμπράττει σε μια έξοχη χορογραφία σχεδιασμένη ειδικά για το βράδυ της Κυριακής, ήταν μια συγκλονιστική στιγμή για την Ελλάδα καθώς όλη η Ευρώπη είχε στραμμένα τα μάτια της την Κυριακή στους Δελφούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα πήρε τη σκυτάλη από το Λουγκάνο στις 20:00. Η music Aeterna και ο Θοδωρής Κουρεντζής ανηφόρισαν για να πάρουν τις θέσεις τους, παρουσιάζοντας ένα θέαμα για το οποίο μιλά σήμερα όλη η Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εορτασμών για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827 – πέρυσι έκλεισαν 250 χρόνια από τη γέννησή του). Η διοργάνωση ανήκει στον γαλλογερμανικό τηλεοπτική σταθμό ΑRTE, σε συνεργασία με τη γερμανική κρατική τηλεόραση (ZDF), και με τη συμμετοχή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Θοδωρής Κουρεντζης έφτασε στην Ελλάδα από τη Μόσχα το μεσημέρι Σαββάτου, ενώ ήταν τόσο αυστηροί οι κανονισμοί, για το άψογο αποτέλεσμα που παρουσίασαν, που δεν μπόρεσε να έχει κοντά του στους Δελφούς, ούτε τη μητέρα του. Οι εργασίες και οι πρόβες ήταν πολύωρες και ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο από τις πρόβες:

 

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις γιγαντοοθόνες του Μεγάρου Μουσικής

Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής είχε από νωρίς συμπληρώσει τη μέγιστη πληρότητα θέσεων, βάσει των συνθηκών με τον κορωνοϊό. Μαγεμένο το κοινό παρακολουθούσε τη σπουδαία, για την Ελλάδα, βραδιά.

Οι γιγαντοοθόνες μετέφεραν την κατανυκτική ατμόσφαιρα των Δελφών ενώ το παρών στον Κήπο του Μεγάρου έδωσαν μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Άντζελα Γκερέκου, ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Δείτε το βίντεο:

Οι χορευτές σε αρμονία με τους Δελφούς και τον Μπετόβεν

Τους μουσικούς του Θοδωρή Κουρεντζή πλαισίωναν 12 διεθνούς φήμης χορευτές της Σάσα Βαλτς μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες, σε μία χορογραφία εμπνευσμένη από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών, σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο και τη μουσική του Μπετόβεν.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής εννέα πολιτιστικοί οργανισμοί παρουσίαζαν από εννέα πόλεις της Ευρώπης και απευθείας σε όλη την Ευρώπη Συμφωνίες του Μπετόβεν. Την Ελλάδα εκπροσώπησε το Μέγαρο Μουσικής, ο κορυφαίος του πόντιουμ Θοδωρης Κουρεντζής και η ορχήστρα του και η μοναδική Σάσα Βαλτς με τους χορευτές της.

Ακολουθεί το Στρασβούργο (Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja [Μάρκο Λετόνια] παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός, η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης