Ο μουσικός της ΕΛΣ, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Μαΐου 2016, 22:50
Ο μουσικός της ΕΛΣ, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης
Σε ενορχήστρωση και διασκευή του μουσικού της ΕΛΣ και διακεκριμένου μουσικολόγου Γιάννη Σαμπροβαλάκη, παρουσιάζεται στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το μπαλέτο του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ «Ο Χρυσός Πετεινός», από το American Ballet Theatre. H παραγωγή σε χορογραφία του Alexei Ratmansky παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ABT, για οκτώ παραστάσεις από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου 2016, στην ΜΕΤ.

Η εν λόγω παραγωγή είχε πρωτοπαρουσιαστεί από το Royal Danish Ballet στην Όπερα της Κοπεγχάγης το 2012, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Οι Financial Times του Λονδίνου έγραψαν για μια «εξαιρετικά επιδέξια νέα ενορχήστρωση του μουσικολόγου Γιάννη Σαμπροβαλάκη», σε ένα έργο που είχε σταματήσει να παίζεται από το 1945 και το οποίο είχε αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Ρωσικών Μπαλέτων το 1914.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: «Είμαστε υπερήφανοι για την μεγάλη επιτυχία του μουσικού της ΕΛΣ Γιάννη Σαμπροβαλάκη, η οποία επιβεβαιώνει την πίστη μας στις τεράστιες δυνατότητες του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού. Θεωρούμε πως η διασκευή και η ενορχήστρωση του στο αριστούργημα του Ρίμσκι - Κόρσακοφ, θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο των μεγάλων λυρικών θεάτρων».

Ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης, μέλος της Ορχήστρας της ΕΛΣ, δηλώνει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν μουσικό από το να φτάνει στο σημείο εκείνο στο οποίο η εργασία του να εμπλουτίζει την παγκόσμια μουσική φιλολογία. Η συνεργασία με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς οργανισμούς του κόσμου στον τομέα του μπαλέτου και της όπερας είναι αποτέλεσμα συστηματικής και επίπονης εμβάθυνσης στο αντικείμενο της «στιλιστικής» ενορχήστρωσης, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ως μουσικολόγος - επιμελητής των εκδόσεων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, αλλά, κυρίως, σε πρακτικό, μέσα από την καθημερινή επαφή με τα μεγάλα αριστουργήματα του ρεπερτορίου ως μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Μαΐου 2016, 22:50