Με τα «12 Μαδριγάλια» του Μιχάλη Τρανουδάκη κάνει πρεμιέρα, αύριο το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 08:54
Με τα «12 Μαδριγάλια» του Μιχάλη Τρανουδάκη κάνει πρεμιέρα, αύριο το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

Με τα «12 Μαδριγάλια» του συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη, σε ποίηση άγνωστου Κύπριου του 16ου αιώνα, ανοίγει τις πύλες του αύριο, Τρίτη 27 Ιουλίου, στις 20:30, το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, στη Σύρο.

Ο μουσικός κύκλος αφορά δώδεκα ερωτικά τραγούδια σε μία γλώσσα που έρχεται από πολύ παλιά και τραγουδιέται σαν καινούργια. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο στη μορφή ντούο για αντρική φωνή και κιθάρα, στο στυλ των αναγεννησιακών τραγουδιών.

Την προσαρμογή του έργου ανέλαβε για την κιθάρα ο γνωστός -και από το σύνολο Guitarte- Νίκος Χατζηελευθερίου.

Πρόκειται για μία σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχειά της, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα σπουδαίο γεγονός για το κιθαριστικό ρεπερτόριο. Ο Μάνος Τρανουδάκης έδωσε στο έργο, εν τη γενέσει του, τον χαρακτήρα του χειροποίητου σε στενή συνεργασία με τον κιθαρίστα Νίκο Χατζηελευθερίου και τον ερμηνευτή Δημήτρη Βουτσά.

Ο κύκλος των τραγουδιών, που παρουσιάζει και φιλολογικό ενδιαφέρον λόγω της διαχρονικής ποιητικής δύναμης των κειμένων, θα παρουσιαστεί, σε πρώτη εκτέλεση, στην Αυλή του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Πληροφορίες στους διαδικτυακούς ιστότοπους του Δήμου Σύρου (www.syros-ermoupolis.gr) και του Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης (http://guitarfestival.gr/).

Το μουσικό έργο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε cd από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 08:54