Με τα «12 Μαδριγάλια» του συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη, σε ποίηση άγνωστου Κύπριου του 16ου αιώνα, ανοίγει τις πύλες του αύριο, Τρίτη 27 Ιουλίου, στις 20:30, το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, στη Σύρο.

Ο μουσικός κύκλος αφορά δώδεκα ερωτικά τραγούδια σε μία γλώσσα που έρχεται από πολύ παλιά και τραγουδιέται σαν καινούργια. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο στη μορφή ντούο για αντρική φωνή και κιθάρα, στο στυλ των αναγεννησιακών τραγουδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προσαρμογή του έργου ανέλαβε για την κιθάρα ο γνωστός -και από το σύνολο Guitarte- Νίκος Χατζηελευθερίου.

Πρόκειται για μία σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχειά της, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα σπουδαίο γεγονός για το κιθαριστικό ρεπερτόριο. Ο Μάνος Τρανουδάκης έδωσε στο έργο, εν τη γενέσει του, τον χαρακτήρα του χειροποίητου σε στενή συνεργασία με τον κιθαρίστα Νίκο Χατζηελευθερίου και τον ερμηνευτή Δημήτρη Βουτσά.

Ο κύκλος των τραγουδιών, που παρουσιάζει και φιλολογικό ενδιαφέρον λόγω της διαχρονικής ποιητικής δύναμης των κειμένων, θα παρουσιαστεί, σε πρώτη εκτέλεση, στην Αυλή του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Πληροφορίες στους διαδικτυακούς ιστότοπους του Δήμου Σύρου (www.syros-ermoupolis.gr) και του Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης (http://guitarfestival.gr/).

Το μουσικό έργο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε cd από τις εκδόσεις Άπαρσις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης