Ο Πέτρος Μάλαμας παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με γενικό τίτλο «Κοιτάσματα» σε μουσική Λεωνίδα Μπαλάφα και στίχους Πάνου Δημητρόπουλου.

Ο δίσκος περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια. Ακούσαμε ήδη το «Έργο είναι η ζωή», που μάλιστα οπτικοποιήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέτρος Μάλαμας σημειώνει:

«Εδώ και πάλι εκτεθειμένοι- απ’το αυτί σας ως εκεί που φτάνει ο νους του ανθρώπου- ευχή μας είναι να εξορύσσουμε υλικά ώστε να φτιάχνουμε τραγούδια από καρδιάς, για έναν κοινό τόπο, εξού και ονομάσαμε τον δίσκο αυτόν «Κοιτάσματα».

Τους στίχους έγραψε ο Πάνος Δημητρόπουλος και τη μουσική ο Λεωνίδας Μπαλάφας. Έπειτα με άκουσαν στην Πλάκα, στην μπουάτ Απανεμιά και σ’ένα δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι ηχογράφησαν με κιθάρα και φωνή ένδεκα τραγούδια που μου εμπιστεύτηκαν στα τέλη του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακούω, με συγκινούν, τα επεξεργάζομαι, κάνω μία δοκιμή  κι άλλη μία κι έπειτα κι άλλη. Τα παραδίδω στον Κώστα Νικολόπουλο, λέγοντάς του να κάνει όσα καταλαβαίνει. Τα σχεδιάζει όλα χαρτί και μολύβι, κιθάρες, κλειδιά του Σολ, του Φα, του Ντο, μου τα δείχνει με χαρά και δεν καταλαβαίνω τίποτα.

Μπαίνουμε στο Στούντιο Πολύτροπον με ακούραστο ηχολήπτη τον Λεωνίδα Μπεϊλή και μουσικούς τους εξαίρετους:

Χάρη Βορεάδη: παιδικά πληκτράκια & ηλεκτρονικά προηχογραφημένα
Βαγγέλη Βραχνό: τρομπέτα & κόρνο
Θάνο Καζαντζή: τύμπανα & κρουστά
Νίκο Παπαϊωάννου: λαούτο, τσέλο & συνθεσάιζερ
Χρήστο Παππά: μπάσο, φαγκότο & μεταλλόφωνο

Γράφεται η μουσική απ’όλα τα όργανα και τραγουδάω τόσο, όσο για να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Κατά τα άλλα, κοιμάμαι όλη την ώρα, ήσυχος. Έχουμε σε ημέρες τρεις, εννέα τραγούδια, ολόκληρα.

Μένει να τραγουδηθούν. Τα παίρνω στ’ακουστικά και τα λέω στο Στούντιο Σιέρρα με ηχολήπτη τον Βαγγέλη Λάππα. Πήρε την φωνή μου και την καθάρισε απ’τις πέτρες και τα χόρτα και την έφερε, σίγουρα στον δίσκο για ακρόαση. Έχουμε ακόμη δύο τραγούδια με ιδιώματα, ένα κρητικό κι ένα ηπειρώτικο.

Βρεθήκαμε στο Στούντιο Κυριαζής, στο Χαλάνδρι με ηχολήπτη τον Θάνο Καλέα. Γράψαμε «η ελπίδα μένει» λίγο τσάμικο με κιθάρα λαϊκή και πληκτράκι. Εκεί, λένε, τραγούδησα σε μικρόφωνο που τραγούδησε κάποτε ο Στέλιος Καζαντζίδης. ικρή η φωνή μου• μεγάλη η χάρη μου. Έπειτα ο Θάνος Καζαντζής έπαιξε, πάνω μας, ως κρουστό το ανοιχτό πιάνο του και μίξαρε το όλον.

Το κρητικό το έστειλα στον Νίκο και τον Γιώργη Στρατάκη ανθρώποι έξω καρδιά, κι όπως είπαν, έγινε. Με ηχολήπτη τον Κώστα Μακράκη, ενορχήστρωσαν πάνω στα μέτρα μου και ηχογράφησαν «της νιότης όλη η ομορφιά» απ’ τη θέση ως την άρση.

Ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου χόρεψε με το κόντραμπάσο του το «έργο είναι η ζωή» και ο Θάνος Σταυρίδης χόρεψε με το ακόρντεόν του το «αδερφέ».

Μια αγκαλιά στην ορχήστρα μας.

Η Ηλιάννα Σκουλάκη έφτιαξε την γραμματοσειρά Ili που χρησιμοποιήθηκε στα γραμμένα της έκδοσης και χάραξε τα ξυλόγλυπτα της ροζέτας και του εξωφύλλου• με αστείρευτες εμπνεύσεις και τεχνήματα.

Ο Γιάννης Χριστοδουλάτος έκανε το mastering στα στούντιο της Sweetspot Productions και ο Παναγιώτης Ανδριανός πήρε όλα τα υλικά και τα έδεσε σ’ένα άλμπουμ.

Η φροντίδα της Ευαγγελίας Παπαματθαιάκη σε όλα τα νομικά και οικονομικά θέματα ξετύλιξε το νήμα από το συρτάρι μέχρι τα ηχεία σας.

Καλήν ακρόαση.»

Συντελεστές:

Πέτρος Μάλαμας: φωνή & κιθάρα

Πάνος Δημητρόπουλος: στίχοι

Λεωνίδας Μπαλάφας: μουσική

Χάρης Βορεάδης: παιδικά πληκτράκια & ηλεκτρονικά προηχογραφημένα

Βαγγέλης Βραχνός: τρομπέτα & κόρνο

Θάνος Καζαντζής: τύμπανα & πιάνο

Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρες και ενορχήστρωση

Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο, μεταλλόφωνο & πληκτράκι

Χρήστος Παππάς: μπάσο, φραγκότο & μεταλλόφωνο

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας τραγούδησε και ο Θάνος Σταυρίδης έπαιξε ακορντεόν στο «Αδερφέ»

Ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου έπαιξε κοντραμπάσο στο «Έργο είναι η ζωή»

Λήψη & μίξη ήχου: Λεωνίδας Μπεϋλής

Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Polytropon

Οι φωνές του Πέτρου Μάλαμα και του Λεωνίδα Μπαλάφα ηχογραφήθηκαν στο Studio Sierra από τον Βαγγέλη Λάππα.

Ο Γιώργης Στρατάκης έπαιξε λύρα και ο Νίκος Στρατάκης έπαιξε λαούτο, κιθάρα, κοντραμπάσο και κρουστά στο «Της νιότης όλη η ομορφιά» Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Astra από τον Κώστα Μακράκη.

Το τραγούδι «Η ελπίδα μένει» ηχογραφήθηκε στο Studio Kyriazis άπό τον Θάνο Καλέα
Το mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο στο Sweet Spot Production Studio

Ξυλόγλυπτα και γραμματοσειρά: Ηλιάννα Σκουλάκη

Τυπογραφικά: Παναγιώτης Ανδριανός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης