Η μεγάλη συναυλία της κορυφαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο βράδυ στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της «Πόλης του Μότσαρτ», το Σάλτσμπουργκ, αναβάλλεται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για το θερινό εξάμηνο του 2021, όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη, η οποία έκανε τη διεθνή της επιτυχία ως η πιο σημαντική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και ως “Φωνή της Ελλάδας”, θα ακουγόταν ζωντανά στο Σάλτσμπουργκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται επίσης, ότι, με γενικό τίτλο «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία – Για δημοκρατικές αξίες, την κοινωνία και τον άνθρωπο», η Μαρία Φαραντούρη επρόκειτο να παρουσιάσει «μία διατομή του μουσικού της έργου και να αφιερώσει τη συναυλία σε μοτίβα που είναι εξαιρετικά επίκαιρα και σχετικά, ειδικά στο πλαίσιο των υπαρχουσών διαδικασιών αποδημοκρατισμού«.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη ακολουθεί την παράδοση των εκδηλώσεων για τη δημοκρατία και την ειρήνη, στις οποίες ο επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ Μίκης Θεοδωράκης συμμετείχε ενεργά και στον γερμανόφωνο χώρο».

Η πλέον πρόσφατη εμφάνιση της κορυφαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας στην Αυστρία, όπου στο παρελθόν η Μαρία Φαραντούρη έχει δώσει επανειλημμένα μεγάλες συναυλίες, ήταν η εμβληματική συναυλία της με μελοποιημένη ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο πλαίσιο αφιερώματος στον αξέχαστο συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκό, που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2018 στην Πλατεία του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 6 Ιουνίου 2018 το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ είχε αναγορεύσει «τον Έλληνα συνθέτη, συγγραφέα και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφίας, για την διαχρονική μουσική του και για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως τονιζόταν στο σκεπτικό της σχετικής απόφασής του.

«Για τη μουσική του στον κινηματογράφο, για τις πολυάριθμες συνθέσεις και τα τραγούδια του, όπως και για την πολιτική του δραστηριότητα, ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται στην Ελλάδα ως λαϊκός ήρωας», τονιζόταν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Επισημαινόταν επίσης, ότι «στην Τριλογία του Μαουτχάουζεν και στην Καντάδα του Μαουτχάουζεν, σε κείμενα του Έλληνα συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός επιζώντα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, ο Θεοδωράκης κτίζει μία γέφυρα ανάμεσα στην τέχνη και στην πολιτική, και αυτό το έργο του παρουσιάζεται συχνά στο πλαίσιο επίκαιρων εκδηλώσεων σε επετείους μνήμης στην Αυστρία, συμβάλλοντας στην διαχείριση του εθνικοσοσιαλισμού και στην καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης