«Από τη ζωή μου τελικά, αν με ρωτούσε κανείς, δεν θα άλλαζα τίποτα» εξομολογείται η Σάσα Ντάριο στον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη. Πόσοι, αλήθεια, τολμούν να το πουν στον απολογισμό ζωής όπως εκείνη; Η αφήγηση της θρυλικής χορεύτριας συναρπάζει στο βιβλίο του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη «Σάσα Ντάριο: 36 Μαθήματα Χορού. Αναμνήσεις» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα, με τη συμβολή του ΥΠΠΟΑ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Βρέθηκα τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος και είχα την τύχη να πέσω σε αξιόλογους ανθρώπους που μου άνοιξαν πόρτες και μου έδωσαν τα φτερά να ζήσω τη ζωή που ονειρευόμουν» λέει αυτοβιογραφούμενη. Οι θρίαμβοι της συνυφάνθηκαν για δεκαετίες με την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από τότε που ξεκίνησε νέα κοπέλα, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΕΛΣ. Με σκληρή δουλειά, σωστές επιλογές και αποφεύγοντας ταπεινές υποχωρήσεις, εξελίχθηκε σε «Πρώτη» χορεύτρια και αργότερα τιμήθηκε ως «Danseuse Etoile» της ΕΛΣ. Η επίδραση που είχε σε Ελλάδα και εξωτερικό αναγωρίζεται έως και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρίσκεσαι στη μόνη σκηνή της ΕΛΣ που δεν έχεις χορέψει. Σου λείπει η σκηνή;» τη ρώτησε συγκινημένος ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης στην παρουσίαση του βιβλίου, απόψε, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ.

«Θα ήθελα να είμαι μικρή και να χορεύω» απάντησε η Σάσα Ντάριο μ’ ένα χαμόγελο λάμψης και ομορφιάς, που τη συνοδεύουν ακόμα, και με μια κίνηση αρμονίας όταν τον αγκάλιασε, εισπράτοντας το μεγάλο χειροκρότημα των θεατών που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου. Κι όταν ο Κωνσταντίνος Ρήγος, διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ, της πρόσφερε ένα τριαντάφυλο προσκαλώντας την να χορέψουν οι δυο τους πάνω στη σκηνή, της είπε ταυτόχρονα ένα μεγάλο ευχαριστώ επειδή εκείνη «ήταν πάντα εκεί για τους νέους χορευτές».

Δίπλα της, ο διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, μίλησε για τον ζωντανό θρύλο του κλασικού χορού «που επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες λάμπουν μέσα στην απλότητά τους» και εξέφρασε ευχαριστίες για την απόφαση της Σάσας Ντάριο να δωρίσει το αρχείο της στην Λυρική Σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε για τη μνήμη και την κληρονομιά που αφήνει παρακαταθήκη με το έργο της η κορυφαία Ελληνίδα εκπρόσωπος του χορού αλλά επίσης και «για το ήθος και τη σεμνότητά της που αποτελούν πρότυπα ζωής και αξιοπρέπειας».

Η αφήγηση της Σάσας Ντάριο «δίνει έναν άνθρωπο χορτάτο από τη ζωή, χωρίς κακίες και χρεωστούμενα» όπως είπε στην παρουσίαση του βιβλίου ο εκδότης των εκδόσεων «Άγρα», Σταύρος Πετσόπουλος.

Μα πάνω απ’ όλα, η παρουσία της Σάσας Ντάριο φώτισε τη σκηνή.

 

Πηγή: AΠΕ- ΜΠΕ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης