Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Μιρέλα Πάχου, η ταλαντούχα καλλιτέχνις με την αστείρευτη ενέργεια και το φωτεινό χαμόγελό της, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει αφήσει ήδη το καλλιτεχνικό της στίγμα στον ελληνικό μουσικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποτέ δεν έμεινα κολλημένη σε ένα μουσικό είδος, πάντα ήθελα να ακούω ό,τι με αγγίζει και με συγκινεί. Αλλά και ως καλλιτέχνις μού αρέσει να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να δοκιμάζω καινούργια πράγματα και να γνωρίσω όσο γίνεται περισσότερες μουσικές του κόσμου» λέει η Μιρέλα Πάχου στο zougla.gr με αφορμή τις επερχόμενες συναυλίες της με τον Μύρωνα Στρατή στον Σταυρό του Νότου Plus (κάθε Σάββατο) και συμπληρώνει: «Είμαι ευγνώμων προς όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής που με βοήθησαν να αναμετρηθώ με τον ίδιο μου τον εαυτό, να πάρω νέα ρίσκα και, παραπέμποντας στα λόγια του Νίκου Καββαδία, να χορέψω πάνω στο φτερό του καρχαρία».

«Εξωστρεφής, ενθουσιώδης και κατά κανόνα αισιόδοξη, βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο». Έτσι περιγράφει η ίδια τον εαυτό της μέσα από τα μάτια των φίλων της και αποκαλύπτει στο zougla.gr τα μελλοντικά της σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα ακούσουμε στις επερχόμενες συναυλίες σας στον Σταυρό του Νότου;

Στον Σταυρό του Νότου θα ακούσουμε, και προπαντός θα τραγουδήσουμε μαζί, γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, επιλεγμένα ένα-ένα από πολλούς και διαφορετικούς μουσικούς χώρους.Το ρεπερτόριό μας καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα -swing και latin, pop και rock, νησιώτικα και λαϊκά, όπως και κομμάτια από την προσωπική μας δισκογραφία- και διαπνέεται από κέφι, αισιοδοξία και πολλή πολλή χαρά!

 
Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Μύρωνα Στρατή.

Ο Μύρωνας είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος ερμηνευτής και τραγουδοποιός, που έχει, μεταξύ άλλων, το χάρισμα να δημιουργεί μια δυναμική, εντελώς ξεχωριστή, ατμόσφαιρα στα live του. Αυτή την «ηλεκτρική» ατμόσφαιρα, που οδηγεί τους πάντες να τραγουδάνε μαζί του, τη βίωσα και στη σκηνή, όταν το 2019 ήρθε στον Σταυρό του Νότου ως καλεσμένος σε ένα live μου. Από εκείνη την πρώτη μας καλλιτεχνική συνύπαρξη και γνωριμία γεννήθηκε η ιδέα της συνεργασίας μας και κάναμε μαζί κάποιες καλοκαιρινές συναυλίες. Περάσαμε υπέροχα τις φορές που τραγουδήσαμε παρέα, οπότε είπαμε να συνεχίσουμε τον χειμώνα. Και νιώθω πραγματικά μεγάλη χαρά να μοιράζομαι τη σκηνή μαζί του!

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και ποιο είδος τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο;

Είχα πολλά και διάφορα μουσικά ακούσματα, και από ξένη, κυρίως rock, και από ελληνική μουσική, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Σαββόπουλο, ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και κάποια νησιώτικα. Μεγαλώνοντας, άκουγα πιο «καινούργια» πράγματα, κατά περιόδους μού άρεσαν διαφορετικές μουσικές, και κάπου στην εφηβεία άρχισα να αποκρυσταλλώνω μια αισθητική σε ό,τι αφορά τη μουσική. Ωστόσο, ποτέ δεν έμεινα κολλημένη σε ένα μουσικό είδος, πάντα ήθελα να ακούω ό,τι με αγγίζει και με συγκινεί. Αλλά και ως καλλιτέχνις μού αρέσει να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να δοκιμάζω καινούργια πράγματα και να γνωρίσω όσο γίνεται περισσότερες μουσικές του κόσμου.

Πώς σας αρέσει να εκφράζεστε μουσικά; Προτιμάτε μεγάλους χώρους, συναυλίες, ή πιο ατμοσφαιρικούς και μικρούς χώρους όπου ο ένας νιώθει την ενέργεια του άλλου;

Έχω βιώσει πολύ έντονες συγκινήσεις και σε μεγάλα στάδια και σε μικρές σκηνές με παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για το ξεχωριστό live, για αυτή την αίσθηση του να μοιράζεσαι και να επικοινωνείς ή για την ενέργεια που αναπάντεχα απλώνεται σε όλο τον χώρο. Και αν υπάρχει συνταγή, είναι μίγμα από πολλά συστατικά, δεν έχει να κάνει μόνο με τα τετραγωνικά μέτρα ή με την απόσταση ανάμεσα στη σκηνή και στο κοινό.

Μιλήστε μας για το τραγούδι σας «Λάθος διαδρομή».

Είναι μια μπαλάντα με ροκ στοιχεία που γράφτηκε πάνω σε στίχους της αγαπημένης μου φίλης Ρένας Παπακωνσταντίνου, της οποίας τα κείμενα πάντα καταφέρνουν να μου μιλούν με έναν δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο. Το συγκεκριμένο μού μίλησε για τις διαδρομές που οδηγούν σε λάθος προορισμούς και προπαντός για εκείνες χάρη στις οποίες κάνεις, χωρίς να το περιμένεις, τα πιο όμορφα ταξίδια. Και, τελικά, τι άλλο είναι η ζωή παρά μια σειρά από διαδρομές; Σωστές και λάθος.

Από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας διαδρομή, ποιες στιγμές και συνεργασίες ξεχωρίζετε;

Είχα την τύχη, τη χαρά και την τιμή να βρεθώ στη σκηνή με κάποιους από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Βασίλης Καζούλης, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Ζουγανέλης. Δεν ξέρω για ποια από αυτές τις συνεργασίες να πρωτομιλήσω και πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να τις ξεχωρίσω. Είμαι ευγνώμων προς όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής που με βοήθησαν να αναμετρηθώ με τον ίδιο μου τον εαυτό, να πάρω νέα ρίσκα και, παραπέμποντας στα λόγια του Νίκου Καββαδία, «να χορέψω πάνω στο φτερό του καρχαρία».

Πώς διαχειριστήκατε όλο αυτό το διάστημα την περίοδο της καραντίνας;

Πέρασα από διαφορετικές φάσεις, περισσότερο ή λιγότερο δημιουργικές. Το δύσκολο κομμάτι ήταν, και είναι ακόμα, η ανησυχία και ο φόβος για μια άγνωστη μέχρι πρότινος απειλή. Κατά τα άλλα, δεν στερήθηκα κάτι, ούτε δυσανασχέτησα με τους περιορισμούς της καραντίνας. Πιστεύω πως τον χρόνο που πέρασε όλοι λίγο-πολύ συνειδητοποιήσαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως μπορούν να έρθουν τα πάνω-κάτω. Ταυτόχρονα, ανακαλύψαμε λόγους να χαιρόμαστε και να αισθανόμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, από τα πιο σημαντικά έως τα πιο μικρά και τα ασήμαντα.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας εκτός σκηνής σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;

Σκέφτομαι πώς θα με περιέγραφαν οι κοντινοί μου άνθρωποι. Νομίζω θα έλεγαν πως ο τρόπος με τον οποίο σκέφτομαι είναι αναλυτικός: για να λύσω ένα πρόβλημα, θα ψάξω για τις κατάλληλες πληροφορίες, θα τις κατανοήσω και, πριν τις χρησιμοποιήσω, θα ελέγξω την αξιοπιστία τους. Κατά πάσα πιθανότητα, θα έλεγαν και ότι είμαι εξωστρεφής, ενθουσιώδης και κατά κανόνα αισιόδοξη, βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Ότι ακούω συνέχεια μουσική. Και ότι μονίμως αργώ στα ραντεβού μου!
 
Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Θα ήθελα η καλλιτεχνική διαδρομή μου να μην είναι στατική. Να εξελίσσεται, να με εξελίσσει και να μου δίνει χαρά.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Με τον Μύρωνα θα είμαστε κάθε Σάββατο στον Σταυρό του Νότου Plus και παράλληλα θα κάνουμε live στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Επίσης, τον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσει νέο single, το οποίο ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης