Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021: Όλα όσα θα δούμε εφέτος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021, 16:45
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021: Όλα όσα θα δούμε εφέτος

Με σύνδεση μέσω διαδικτύου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανακοίνωσε σήμερα το εφετινό πρόγραμμα.

«Ναι, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και κάνουν το έργο όλων μας ακόμα πιο περίπλοκο. Όμως, είμαστε επίμονοι και δεν χάνουμε το κουράγιο μας. Νιώθουμε την αγωνία των συναδέλφων μας καλλιτεχνών και όλων των ανθρώπων του πολιτισμού, που εδώ και δεκαπέντε μήνες βιώνουν μια σκληρή, αφύσικη πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία ανακοίνωσε τον σχεδιασμό 80 παραγωγών, δίνοντας προτεραιότητα στους Έλληνες δημιουργούς καθώς οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ επεκτείνει τις διεθνείς του συμπαραγωγές στον χώρο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζοντας εφέτος 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ορισμένα από τα έργα αυτά είναι Ελλήνων δημιουργών τα οποία, μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού. Το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, για να τροφοδοτήσει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματος.

Είναι η δεύτερη χρονιά που το Φεστιβάλ λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας. «Είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνουμε πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεών μας. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας, προσφέροντάς τον στο κοινό είτε με φυσική παρουσία είτε, αν χρειαστεί, διαδικτυακά. Με τις επιφυλάξεις που μας γεννά η συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα με αμέριστη προσήλωση στην αποστολή μας, αλλάζουμε σχήμα στο Φεστιβάλ, ούτως ώστε να μας χωρέσει όλους και όλες. Με όλες τις παραγωγές που πέρυσι ματαιώθηκαν και μεταφέρθηκαν για εφέτος. Όλες τις νέες δράσεις και τα σχέδια που με φροντίδα και ενθουσιασμό ετοιμάζαμε τόσον καιρό», ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντριά του Κατερίνα Ευαγγελάτου κατά τη σημερινή διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος.

Δείτε το βίντεο:


Σύμφωνα με την ίδια, ο εφετινός καλλιτεχνικός προγραμματισμός δεν χωράει σε αυστηρές θεματικές και ασφυκτικά θεωρητικά πλαίσια. Ωστόσο, διαθέτει και εφέτος ορισμένους άξονες, γύρω από τους οποίους στρέφονται κάποιες παραγωγές με θεματολογία που αφορά τις έμφυλες ταυτότητες και ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Η Πειραιώς 260, που έμεινε ερμητικά κλειστή πέρυσι, φέτος προτίθεται να παραμείνει ανοιχτή από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Οι ελληνικές παραγωγές περίπου θα μονοπωλήσουν τον αμιγώς καλοκαιρινό προγραμματισμό, ενώ οι διεθνείς θα ταξιδέψουν στην Αθήνα στις αρχές του φθινοπώρου.

Θεατρικές παραγωγές

Στον τομέα του Θεάτρου, ο Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζει το «Somewhere beyond the cherry trees», εμπνεόμενος από τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, ενώ ο Κωνσταντίνος Χατζής συνεχίζει την έρευνά του στο Αρχαίο Δράμα με το έργο «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο», σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη. Με το Αρχαίο Δράμα, και συγκεκριμένα με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, καταπιάνεται και ο Σίμος Κακάλας στον Κήπο της Πειραιώς 260, ενώ ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης γράφει μια «Όπερα ποδοσφαίρου», σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σιμιτζή. Η Σοφία Μαραθάκη σκηνοθετεί «Το δάσος», μια παράσταση με οικολογική στόχευση, η νεαρή Κατερίνα Γιαννοπούλου προτείνει τη «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια», από την ομώνυμη ταινία του Φασμπίντερ, και ο Έκτορας Λυγίζος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου.

Μουσική

Στη Μουσική, ο νεαρός δεξιοτέχνης του τζαζ πιάνου Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσιάζει το νέο του έργο «Fourth Stream Music», για τζαζ πιάνο τρίο και κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων, ενώ οι ομάδες SUM και Latinitas Nostra θα μας προσφέρουν ένα μοναδικό πάντρεμα μπαρόκ μουσικής, αργαλειών ζακάρ και ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε μια απρόσμενη συναυλία-περφόρμανς.

Εικαστικά

Στα Εικαστικά της Πειραιώς 260 το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την εγκατάσταση «The Feel.Backstage» του Τάσου Βρεττού, που αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και εξής, ερευνώντας το αθέατο κομμάτι της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού.

Εκτός των τειχών

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει και ορισμένες πολύ ειδικές μουσικές και θεατρικές παραγωγές εκτός των τειχών του: τη συναυλία του Δημήτρη Τηλιακού και των Ex Silentio, την παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για παιδιά, το μουσικό παραμύθι «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» των Αναστάσιου Μισυρλή, Φώτη Σιώτα και Ελένης Φωτάκη, αλλά και ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου με τη Χριστίνα Μαξούρη.

Κύκλος 1821

Ειδικά για τον κύκλο αυτό, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε καλλιτέχνες από το Θέατρο και τον Χορό, τη δημιουργία έργων που στοχάζονται πάνω στην κληρονομιά του '21 με τρόπο ανατρεπτικό. Ο Ανέστης Αζάς σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από την καυστική «Δημοκρατία του Μπακλαβά». Ο νεαρός Παντελής Φλατσούσης στήνει μια εκρηκτική πασαρέλα με την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ». Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την «Εσμέ», ένα ξεχασμένο δραματικό ειδύλλιο του συγγραφέα της «Γκόλφως», Σπυρίδωνα Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης Μαρίνας Βρόντη. Τέλος, στον κύκλο εντάσσεται η νέα δουλειά της χορογράφου Λενιώς Κακλέα, «Age of Crime».

Χορός

Ο Χορός καταλαμβάνει χώρο στο Φεστιβάλ μέσα από μια ριζοσπαστική προσέγγιση. Στρέφει το βλέμμα στις τάσεις του δρόμου με τη νέα θεματική ενότητα «Layres of street» και μιλά με την γλώσσα πολλών νέων καλλιτεχνών για όλα τα θέματα που αποτελούν την κοινωνική πραγματικότητα: την εξουσία, τον αγώνα για την ελευθερία, τη μετανάστευση, τα ζητήματα ταυτότητας και φύλων.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Φέτος το Φεστιβάλ υποστηρίζει ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα στην ιστορία των Επιδαυρίων. Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζει 10 πρεμιέρες παραγωγών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι παραστάσεις θα παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα -Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή- από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Τα φετινά Επιδαύρια θα φιλοξενήσουν μια διεθνή συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα: ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ επιστρέφει στην Ελλάδα με τον θίασο της Σάουμπυνε και ασχολείται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα. Όχημά του ο «Οιδίποδας Τύραννος», που αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα - με τίτλο «ödipus/οιδίποδας». Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευταί», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο με τους σπαρταριστούς «Βατράχους» του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το πλούσιο πρόγραμμά περιλαμβάνει, ακόμα, τις «Βάκχες», σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου και του Κωνσταντίνου Ρήγου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, καθώς και συνεργασίες με σκηνοθέτες όλων των γενεών, όπως ο Γιάννης Κακλέας, ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Νανούρης - που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Ο προγραμματισμός για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος», που θα λάβει χώρα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος, in situ. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει έναν νέο θεματικό κύκλο υπό τον τίτλο «CONTEMPORARY ANCIENTS» αναθέτοντας σε τέσσερις συγγραφείς (Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*) να γράψουν ένα σύγχρονο έργο με αναφορά σε μια αρχαία τραγωδία.

Οι αναθέσεις όμως δεν περιορίζονται στο Θέατρο. Επεκτείνονται στο Χορό, με το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη αλλά και στα Εικαστικά, αφού ειδικά για τη Μικρή Επίδαυρο η Αιμιλία Παπαφιλίππου εμπνέεται και δημιουργεί ένα νέο έργο, συνεχίζοντας την έρευνά της στην αναπάντεχη κατοίκηση των αρχαίων μνημείων, που ξεκίνησε πέρσι. Ακόμη, δύο αναπάντεχοι μουσικοί διάλογοι θα προκύψουν: Ο τζαζίστας Πέτρος Κλαμπάνης συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά της ελληνικής παράδοσης, ενώ ο Γαλλο-Ιρανός πολυοργανίστας Keyvan Chemirani θα συναντήσει τη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλου.

ΗΡΩΔΕΙΟ

Η μουσική πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο με ηχηρά ονόματα. Η μεγάλη μετάκληση του Ηρωδείου είναι η ζωντανή εμφάνιση του Μπράιαν Ίνο, σε μια μουσική συνομιλία με τον αδελφό του, Ρότζερ Ίνο. Στην κλασική μουσική, πρωταγωνιστεί ο κορυφαίος μαέστρος Ζούμπιν Μέτα, με την Ορχήστρα Maggio Musicale της Φλωρεντίας και τον διάσημο βιολιστή Πίνχας Ζούκερμαν σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική του Μπραμς - συναυλία που ανοίγει τον κύκλο συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών. Επίσης, η Χορωδία Μοντεβέρντι, συνοδευόμενη από τους English Baroque Soloists, υπό τη διεύθυνση του μοναδικού σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ -θα παρουσιάσει «Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Μπαχ».

Ακόμη, το Φεστιβάλ υποδέχεται τον Γιαν Γκαρμπάρεκ, μια από τις δημοφιλείς προσωπικότητες της τζαζ, αλλά και τον κορυφαίο δεξιοτέχνη στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ, τον Γάλλο τραγουδιστή Woodkid, τον Ισλανδό Όλαφουρ Αρναλντς και τον Άγγλο παραγωγό της ελεκτρόνικα και τέκνο Μαξ Κούπερ.

Το ελληνικό πρόγραμμα περιέχει την όπερα της ΕΛΣ, ένα αφιέρωμα στη θρυλική Λιλιπούπολη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη συνάντηση του Παύλου Παυλίδη με τον The Boy και της Λένας Πλάτωνος με τη Nalyssa Green, ανάμεσα σε άλλα.

Αναλυτικά στην Πειραιώς 260

Όλες οι διεθνείς παραγωγές θεάτρου με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Όλες οι παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

ΘΕΑΤΡΟ: Πρόδρομος Τσινικόρης, (Somewhere) beyond the cherry trees, Μια post-documentary παράσταση, βασισμένη στον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχοφ

ΧΟΡΟΣ / ΚΥΚΛΟΣ LAYERS OF STREET: Κader Αttou, The Roots – Transmission / Οι Ρίζες – Μετάδοση

ΧΟΡΟΣ / ΚΥΚΛΟΣ LAYERS OF STREET: ΙΜΑ - Άντι Τζούμα, Οικοδομή

ΧΟΡΟΣ: Μαρία Κολιοπούλου / Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα, Clear Midnight

ΧΟΡΟΣ: κι όμΩς κινείται, 9.25

ΧΟΡΟΣ / ΚΥΚΛΟΣ 1821: Δανάη & Διονύσιος, Free at Last: Rerooted

ΧΟΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero / Siamese Cie, Lamentα / Μοιρολόγια

ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Τάσος Βρεττός, The Feel. Backstage

ΘΕΑΤΡΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ / CONTEMPORARY ANCIENTS: Κωνσταντίνος Χατζής - Γιώργος Κουμεντάκης - Σοφία Χιλλ, Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο, Βασισμένο στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου

ΧΟΡΟΣ / ΚΥΚΛΟΣ LAYERS OF STREET / ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Dyptik,
D-Construction / Aπο-δόμηση

ΧΟΡΟΣ / ΚΥΚΛΟΣ LAYERS OF STREET ATHENS EPIDAURUS FESTIVAL URBAN DANCE CONTEST: 19.6 Breakdance Battle, 20.6 All Style Battle

ΧΟΡΟΣ ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Alexandra Waierstall ΑΝΝΝΑ3. The Worlds of Infinite Shifts / Οι κόσμοι των αέναων μετατοπίσεων

ΘΕΑΤΡΟ: Σίμος Κακάλας, Αίαντας του Σοφοκλή

ΧΟΡΟΣ: Σοφία Μαυραγάνη, Mauθ

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ 1821: Παντελής Φλατσούσης, Εθνικό ντεφιλέ

ΧΟΡΟΣ: Ομάδα χορού ΖΗΤΑ - Ίρις Καραγιάν, A Dance as a Dance

ΧΟΡΟΣ: Εύα Γεωργιτσοπούλου, Groove / Γκρουβ

ΟΠΕΡΑ: Λευτέρης Βενιάδης - Sofia Simitzis - Ventus Ensemble, The Soccer Opera / Όπερα ποδοσφαίρου, Μια μουσική και σκηνική σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη και λιμπρέτο Gerhild Steinbuch

ΧΟΡΟΣ / ΚΥΚΛΟΣ 1821: Λενιώ Κακλέα, Age of Crime   

ΘΕΑΤΡΟ: Ομάδα Θέατρου ΑΤΟΝΑλ - Σοφία Μαραθάκη, Το δάσος

ΘΕΑΤΡΟ: Κατερίνα Γιαννοπούλου, Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια, Βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ: Γιάννης Παπαδόπουλος, Fourth Stream Music   

ΘΕΑΤΡΟ: Έκτορας Λυγίζος, Το σχολείο των γυναικών του Μολιέρου

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ / ΜΟΥΣΙΚΗ: Ομάδα SUM - Latinitas Nostra, Danke / Ευχαριστώ, Βασισμένο στο Membra Jesu nostri του Ντήτριχ Μπουξτεχούντε

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ 1821: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου - Μαρίνα Βρόντη
Εσμέ του Σπύρου Περεσιάδη

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ 1821: Ανέστης Αζάς, H Δημοκρατία του Μπακλαβά

ΟΠΕΡΑ / ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ /ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Rugilė Barzdžiukaitė - Vaiva Grainytė - Lina Lapelytė, Sun & Sea / Ήλιος και θάλασσα

ΘΕΑΤΡΟ: TR Warszawa - Kornél Mundruczó, Pieces of a Woman / Κομμάτια μιας γυναίκας

ΧΟΡΟΣ: Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Ancient Future Solo, Παρουσίαση εκπαιδευτικού εργαστηρίου με εφήβους

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ: Florentina Holzinger, TANZ / ΧΟΡΟΣ

ΧΟΡΟΣ: Martin Zimmermann, Eins Zwei Drei / Ένα Δύο Τρία

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS /ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Nowy Teatr - Krzysztof Warlikowski, Odyssey. A Story for Hollywood / Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ

ΧΟΡΟΣ / ΚΥΚΛΟΣ LAYERS OF STREET / ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: La Veronal - Marcos Morau, Pasionaria  / Το λουλούδι του πάθους

ΘΕΑΤΡΟ / ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ /ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Infrarouge - Marie Brassard, Violence / Βία

ΧΟΡΟΣ: Serge Aimé Coulibaly, Wakatt / Η εποχή μας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ CHRONOTOPIA: Διήμερο ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής. Σε συνεργασία με το CTM Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε

ΘΕΑΤΡΟ / ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Teatro La Re-sentida - Marco Layera, Paisajes para no colorear / Τοπία χωρίς χρώμα

ΘΕΑΤΡΟ: Schaubühne - Thomas Ostermeier, History of Violence / Ιστορία της βίας, Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί

ΧΟΡΟΣ / ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: L-E-V - Sharon Eyal - Gai Behar, Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart / Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ CHRONOTOPIA / ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Hildur Guðnadóttir με τους Chris Watson & Sam Slater, Chernobyl Live

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Πρόλογος
Pre-show talks
Νέοι θεατρολόγοι και ειδικοί του Χορού μάς εισάγουν στο πνεύμα της παράστασης

Έξοδος
Post-show talks
Συζητήσεις με σκηνοθέτες, χορογράφους και συντελεστές των παραστάσεων στις σκηνές της Πειραιώς 260.

Σε άλλους χώρους

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Αναστάσιος Μισυρλής - Φώτης Σιώτας, Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω της Ελένης Φωτάκη

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα

ΜΟΥΣΙΚΗ: Χριστίνα Μαξούρη, Τα τραγούδια της Σωτηρίας

ΜΟΥΣΙΚΗ: Δημήτρης Τηλιακός - Ex Silentio, Incanto, Το τραγούδι σαν άλλη πνοή από τη Δύση στην Ανατολή

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΘΕΑΤΡΟ: Εθνικό Θέατρο – Κωνσταντίνος Ρήγος, Ιππείς του Αριστοφάνη

Κωνσταντίνος Ρήγος
Κωνσταντίνος Ρήγος © Sakis Stritsidis-Gallery

ΘΕΑΤΡΟ: Γιώργος Νανούρης, Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ // Η Λένα Παπαληγούρα στην Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη
Λένα Παπαληγούρα © Ioanna Hatziandreou

ΘΕΑΤΡΟ: Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ // Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη
© Geli Kalampaka

ΘΕΑΤΡΟ: Γιάννης Κακλέας, Ορέστης του Ευριπίδη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ // Γιάννης Κακλέας, Ορέστης του Ευριπίδη

ΘΕΑΤΡΟ: Μιχαήλ Μαρμαρινός Ιχνευταί του Σοφοκλή

ΘΕΑΤΡΟ: Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Μόσχος, Φοίνισσες του Ευριπίδη  

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ // Γιάννης Μόσχος
Γιάννης Μόσχος © Elina Giounanli
       

ΘΕΑΤΡΟ: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Βασίλης Παπαβασιλείου, Ελένη του Ευριπίδη

ΘΕΑΤΡΟ: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - Νικαίτη Κοντούρη, Βάκχες του Ευριπίδη

ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Άρης Μπινιάρης, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

ΘΕΑΤΡΟ / CONTEMPORARY ANCIENTS /ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Schaubühne Berlin - Thomas Ostermeier, ödipus / oιδίποδας της Maja Zade

Αναλυτικά οι παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

RESIDENCY / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS: Πάροδος, Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα

ΜΟΥΣΙΚΗ: Πέτρος Κλαμπάνης, Tora Collective                          

ΜΟΥΣΙΚΗ: Keyvan Chemirani & The Rhythm Alchemy, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS: Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ // ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
© Giorgos Chatzinikolaou Gallery

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS: Γιάννος Περλέγκας, γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ // Γιάννος Περλέγκας, γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*
© Αρχείο Sokrati Kougea

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS: Γιώργος Σκεύας, Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ // Γιώργος Σκεύας, Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη
© Andreas Simopoulos Gallery

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris - Γιάννης Καλαβριανός, Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου

ΧΟΡΟΣ: Osmosis - Ευριπίδης Λασκαρίδης, Νέο έργο 2021

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ιεροί Λόγοι / COVID-19

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Zubin Mehta - Pinchas Zukerman - Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino

Megaron Gala, Μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τα 30 χρόνια απο την ίδρυσή του

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ /ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ: Anouar Brahem Quartet

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ 1821 / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών - Βύρων Φιδετζής, 36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ - Γιώργος Πέτρου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Έργα Βάγκνερ, Τσαϊκόφσκι

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός – Ντανιίλ Τρίφονοφ, Έργα Κουμεντάκη, Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Ελευθερία Αρβανιτάκη - Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής -Γιώργος Πέτρου, Δύο σταθμοί

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Monteverdi Choir - English Baroque Soloists - John Eliot Gardiner, Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ: Jan Garbarek Group, Με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: El Sistema Greece - Blend Mishkin, World A Music

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Max Cooper

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Woodkid

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Εδώ Λιλιπούπολη, Τα τραγούδια

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Παύλος Παυλίδης – The Boy

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Λένα Πλάτωνος, Η ελπίδα είναι ένα πράγμα με φτερά Nalyssa Green

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Ólafur Arnalds

ΟΠΕΡΑ – ΑΝΑΒΙΩΣΗ: Εθνική Λυρική Σκηνή - Pier Giorgio Morandi - Hugo de Ana, Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι. Σε λιμπρέτο Giuseppe Giacosa - Luigi Illica

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Brian Eno & Roger Eno

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021, 17:49