Τη στιγμή που ένα ξύλινο δοξάρι Voirin, αξίας 32.000 ευρώ, διαλύθηκε εν ώρα συναυλίας κατέγραψε η κάμερα που μετέδιδε ζωντανά (σε livestream) το event.

Ο Στέφαν Τζάκιου έπαιζε βιολί στην παράσταση της συμφωνικής ορχήστρας του Μπόρνμουθ, όταν ξαφνικά οι τεντωμένες τρίχες του δοξαριού κόπηκαν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι ορχήστρα και κοινό φάνηκαν να σοκάρονται από το συμβάν, ο ίδιος διατήρησε την ψυχραιμία του, άφησε το κατεστραμμένο δοξάρι και έπιασε ένα άλλο, συνεχίζοντας την ερμηνεία του. «Στην αρχή δεν κατάλαβα ακριβώς τι συνέβη γιατί είναι κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί», είπε αργότερα ο Τζάκιου.

Το δοξάρι είχε κατασκευαστεί στο Παρίσι από τον Φρανσουά Νικολά Βουαράν τον 19ο αιώνα και ο 38χρονος βιολονίστας, που είχε ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη για το κονσέρτο βιολιού στο Ντόρσετ, το είχε πολύτιμο συνοδοιπόρο σε χιλιάδες συναυλίες εδώ και 20 χρόνια. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς πώς είναι να παίζει κανείς με διαφορετικό δοξάρι, ο βιολονίστας απάντησε πως «είναι σαν ξαφνικά να βάζεις τα παπούτσια κάποιου άλλου για να τρέξεις. Παραμένουν παπούτσια, αλλά δεν σου ταιριάζουν όπως ακριβώς έχεις συνηθίσει και τα νιώθεις ξένα». 

Παρότι στα μάτια ενός άπειρου το συγκεκριμένο δοξάρι μπορεί να φαίνεται σαν όλα τα άλλα, ο Τζάκιου επιμένει πως «η αίσθησή του είναι διαφορετική». 

Ένα δοξάρι Voirin μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 45.000 ευρώ. Μάλιστα, το 2019 δημοπρατήθηκε ένα στην ιλιγγιώδη τιμή των 90.000 ευρώ. 

Η τιμή του δοξαριού εξαρτάται από την ποιότητα του ξύλου, αλλά και της τρίχας αλόγου που θα χρησιμοποιήσει ο τεχνίτης της εκάστοτε εταιρείας κατασκευής. 

Με πληροφορίες από το BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης