Ένας ύμνος στον σύγχρονο χορό από την Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ στο Ηρώδειο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2019, 08:37
Ένας ύμνος στον σύγχρονο χορό από την Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ στο Ηρώδειο

Η Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ, η σημαντικότερη ίσως χορογράφος της εποχής μας, παρουσιάζει με την ομάδα Rosas τις 6 Σουίτες για τσέλο του αγαπημένου της Μπαχ, για μια μοναδική βραδιά, στις 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Μια ξεχωριστή παράσταση, που η κριτικοί χαρακτήρισαν ως «ιδανικό πάντρεμα ανάμεσα στον Μπαχ και τους Rosas» και ως «υπέρτατη στιγμή χάρης και ομορφιάς». Τις σουίτες ερμηνεύει ο σπουδαίος Γάλλος τσελίστας Ζαν-Γκυγέν Κεράς.

Το κοινό του Φεστιβάλ έχει απολαύσει και στο παρελθόν δουλειές της Κεερσμάκερ (τις παραστάσεις «Rosas danst Rosas» και «Το τραγούδι», το 2009), ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η ομάδα Rosas θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο, κάτι που αποτελούσε έντονη επιθυμία της χορογράφου. Η Κεερσμάκερ θα χορέψει μαζί με άλλους τέσσερις χορευτές της ομάδας της, σε μια παράσταση που αποτίει φόρο τιμής στην Πίνα Μπάους (1949-2009). Ο τίτλος της παράστασης («Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε / 6 Σουίτες για τσέλο του Μπαχ») παραπέμπει στη φράση «Mitten wir im Leben sind mit dem Tod umfangen» («Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε στον θάνατο»), μετάφραση ενός λατινικού ψαλμού από τον Λούθηρο, που έχει χαραχτεί στον τάφο της θρυλικής χορογράφου.

Το μοναδικό χορευτικό στίγμα της Ντε Κεερσμάκερ είναι αυτό που την καθιέρωσε ως μία από τις κυριότερες εκπροσώπους του φλαμανδικού κινήματος στο χορό και γρήγορα την έκανε να ξεχωρίσει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η Βελγίδα δημιουργός ίδρυσε την ομάδα Rosas το 1983, χρονιά που παρουσίασε το εμβληματικό «Rosas danst Rosas», έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού. Από τότε εξερευνά διαρκώς τα όρια της χορογραφίας και τη σχέση ανάμεσα στο χορό, τη μουσική, τη φύση, τα μαθηματικά, τη γλώσσα και τις εικαστικές τέχνες.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2019, 08:38