Συναυλία του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου για την ίδρυση της Δημοτικής Μουσικής Βιβλιοθήκης του δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2018, στο κινηματοθέατρο Μαρία Έλενα του δήμου, επί της οδού Αγίας Παρασκευής 40, Ανάκασα στις 8.30 το βράδυ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοργάνωση είναι του δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού και της διεύθυνσης πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου.

Ο συνθέτης παρουσιάζει οκτώ μουσικές του νουβέλες και ένα έργο του Νίκου Σκαλκώτα, όπως σε κάθε συναυλία του, τιμής ένεκεν στον μεγάλο μουσικό πρόγονο.

Η μουσικές νουβέλες είναι έργα γραμμένα στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα.
Η κάθε μουσική νουβέλα είναι ένα πρωτότυπο έργο σύγχρονης ελληνικής μουσικής, εμπνευσμένο από ένα δημοτικό τραγούδι και φέρει τον ίδιο τίτλο με αυτό. Για τη σύνθεσή αυτών των έργων, o Θωμάς Μπακαλάκος χρησιμοποιεί το τονικό και το δωδεκαφθογγικό σύστημα σε συνδυασμό. Έτσι επιτυγχάνει να δημιουργήσει μέσα στη μουσική νουβέλα ένα μουσικό ανάλογο της κοινωνίας, όταν χρειάζεται, και να δίνει στο μουσικό έργο τη θεατρικότητα που επιδέχεται το θέμα, η υπόθεση, το σενάριο του έργου, που θέλει να εκφράσει μουσικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μουσικές νουβέλες, από τον τρόπο και τη διαδικασία σύνθεσής τους, προσλαμβάνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ένα νέο είδος μουσικών έργων, τα οποία ο συνθέτης για να τα εκφράσει, εισήγαγε τον νέο όρο Μουσική Νουβέλα.

Μορφολογικά οι μουσικές νουβέλες αποτελούν μια νέα κατηγορία μουσικών έργων, τα οποία είναι πιο κοντά με εκείνα της κατηγορίας έργων Χαρακτήρα.



Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μια επιλογή οκτώ έργων μουσικής δωματίου του συνθέτη, από τις επτά συλλογές έργων μουσικής νουβέλας, κάτω από τον γενικό τίτλο «Μεταλλάξεις ελληνικά, μια ελεγεία στην Ελληνίδα Επαρχία».

Κάθε συλλογή μεταλλάξεων περιλαμβάνει πέντε μουσικές νουβέλες, εμπνευσμένες αντιστοίχως από πέντε δημοτικά τραγούδια μιας περιοχής της πατρίδας μας, με κοινά μουσικολογικά χαρακτηριστικά.

Θα παιχτούν, με τη σειρά που θα ακουστούν, οι μουσικές νουβέλες:

ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ για κουαρτέτο εγχόρδων.
ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΝ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ για πιάνο
ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ τρίο για κλαρινέτο πιάνο και βιολί
ΙΟΝΙΟ-Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ για κλαρινέτο και βιόλα
ΑΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ για πιάνο
ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ για κουαρτέτο εγχόρδων
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣσεξτέτο για κουαρτέτο εγχόρδων κλαρινέτο και πιάνο.
ΑΝΚΟΡ για το σεξτέτο.

Παίζει το μουσικό σύνολο ΑΝΕΛΗΞΗ

Ερμηνεύουν οι Μουσικοί:

Απόστολος Παληός σόλο πιάνο.
Κουαρτέτο εγχόρδων L’ anima:
Στέλλα Τσάνη πρώτο βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο δεύτερο βιολί, Ηλίας σδούκος βιόλα, Λευκή Κολοβού βιολοντσέλο.
Στο κλαρινέτο Γιάννης Σαμπροβαλάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης