Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους βραβευμένοι σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί και εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο για είκοσι ημέρες θέλει να δώσει «ανάσες τέχνης και πολιτισμού», όπως είναι και το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης.

 Η έναρξη θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, με τα εγκαίνια της έκθεσης «Λεωνίδας- Ναπολέων-Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για «είκοσι μέρες χαράς» έκανε λόγο κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη αναφέρθηκε στις δυσκολίες, λόγω πανδημίας, σε ό,τι αφορά τη διοργάνωσης των 56ων Δημητρίων (σ.σ. πέρυσι το Φεστιβάλ είχε διεξαχθεί μόνο ψηφιακά), επισημαίνοντας πως η ανασφάλεια ήταν η σημαντικότερη δυσκολία που έπρεπε να ξεπεραστεί. «Το φετινό πρόγραμμα είναι γεμάτο εικόνες, ήχους, αναδεικνύοντας τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν και εκφράζουν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο», σημείωσε η κ. Καραγιάννη και πρόσθεσε ότι σταθμός της φετινής διοργάνωσης ήταν η συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς.

Ο συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων Άκης Σακελλαρίου σημείωσε ότι ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης, «Ανάσες», εμπνεύστηκε από την πανδημία και τη δυσκολία των ανθρώπων που νοσούν ν’ ανασάνουν. Τόνισε δε, ότι στόχος της επιτροπής ήταν σε είκοσι μέρες να πραγματοποιηθούν ίσως λιγότερες εκδηλώσεις από άλλες χρονιές αλλά πιο δυναμικές, ενώ για τα επόμενα χρόνια στόχος είναι να αποκτήσει ο θεσμός ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και διεθνές κύρος.

 Για τις παραστάσεις χορού, η Δήμητρα Κορωναίου σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τόσο μεγάλα ονόματα, για τα εικαστικά η Μαρία Τσαντσάνογλου επισήμανε ότι έγινε προσπάθεια να υπάρχει όσο μεγαλύτερο φάσμα γίνεται από εκθέσεις ιστορικές μέχρι σύγχρονες, ενώ για τις μουσικές εκδηλώσεις ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης υπογράμμισε τις συνεργασίες μεταξύ φορέων. Και οι τρεις τους είναι μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα φετινά Δημήτρια συνεχίζεται για 15η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με 101 ξενόγλωσσες και 23 ελληνικές ταινίες μικρούς μήκους, ενώ 25 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Κύπρο, με εννέα συναυλίες, συμμετέχουν στο «Open Jazz» φεστιβάλ.

 Η αυλαία των 56ων Δημητρίων ανοίγει την 1η Οκτωβρίου 2021, με την έκθεση «Λεωνίδας- Ναπολέων- Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟΑ, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς και ιδιώτες και ολοκληρώνεται στις 20 του μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη μουσική παράσταση «Low/Heroes, A Berliner Hyper Cycle» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία «παντρεύει» τις επιβλητικές νότες της ορχήστρας με τα κείμενα του David Bowie και τον χορό. Ολόκληρο το πρότζεκτ βασίζεται στη σχέση μεταξύ των δύο συμφωνιών που έγραψε ο Philip Glass, χρησιμοποιώντας υλικό από τα ομώνυμα έργα του David Bowie, διανθισμένο από την παράσταση «Τhe diary of Nathan Adler», σε κείμενο του ίδιου του Bowie.

Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στο: e-dimitria.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης