Χειρόγραφα από τη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Γιονγκλ εκτίθενται για την Κινεζική Πρωτοχρονιά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, 14:39
Χειρόγραφα από τη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Γιονγκλ εκτίθενται για την Κινεζική Πρωτοχρονιά
Για τους Κινέζους υπάρχει τώρα ένας νέος τρόπος να περάσουν τις γιορτές του Νέου Έτους: να εξασκηθούν στην καλλιγραφία αντιγράφοντας χειρόγραφα από μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εγκυκλοπαίδειες του κόσμου.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας ανακοίνωσε ότι επιλεγμένα χειρόγραφα από την «Yongle Dadian» – τη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Γιονγκλ – θα εκτεθούν στο κοινό μεταξύ 8 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου. Το κοινό καλείται να δει και να αντιγράψει κάποια από τα λήμματά του.

Η εγκυκλοπαίδεια συντάχθηκε κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Γιονγκλ το 1403. Χιλιάδες λόγιοι πέρασαν τέσσερα χρόνια συλλέγοντας σχεδόν 8.000 κείμενα που ήταν διαθέσιμα την εποχή εκείνη και συνέταξαν την εγκυκλοπαίδεια των 11.095 τόμων.

Η εγκυκλοπαίδεια που θεωρείται εθνικός θησαυρός, καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. Ωστόσο, τα αυθεντικά και τα περισσότερα από τα αντίγραφα των χειρογράφων έχουν χαθεί. Η Εθνική Βιβλιοθήκη στεγάζει περίπου 220 από τους 400 τόμους που υπάρχουν σήμερα.

Τα χειρόγραφα που θα εκτεθούν κατά την εορταστική περίοδο για το Κινεζικό Νέο Έτος, αποτελούνται από έναν τόμο που βρέθηκε στην αγροτική επαρχία Σαντόνγκ το 1983 και έναν που παραχωρήθηκε ως δωρεά από έναν Καναδό κινεζικής καταγωγής το 2007.

Το Κινεζικό Νέο Έτος – η Χρονιά του Σκύλου – ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι Κινέζοι έχουν μια εβδομάδα άδειας που αρχίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ τα παιδιά έχουν περισσότερες ημέρες διακοπών. Για τους Κινέζους, η καλλιγραφία παραδοσιακά αποτελεί αγαπημένη ενασχόληση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, 14:39