Ένα εντυπωσιακό σύνολο σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών περιλαμβάνει η επερχόμενη δημοπρασία της VERGOS Auctions, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Ιουνίου και ώρα 5.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Plaza. Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία του Οίκου για το 2021 με δυνατότητα παρουσίας κοινού, η οποία και θα προβληθεί παράλληλα ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας www.vergosauctions.com.

Δημοπρασία σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων και Χαρακτικών – Ξεχωρίζει η ενότητα 17 εγγράφων της οικογένειας του Μάρκου Μπότσαρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πνεύμα της Επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Οίκος προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικών τεκμηρίων που σχετίζονται με το ιστορικό γεγονός, όπως μια ενότητα 17 επιστολών και άλλων εγγράφων του Μάρκου Μπότσαρη και μελών της οικογένειας του. Όπως είναι γνωστό, για να προστατέψει ο θρυλικός ήρωας την οικογένειά του από την οργή των Τούρκων, την έστειλε για ασφάλεια στην Ανκόνα. Το αρχειακό υλικό που θα δημοπρατηθεί, περιλαμβάνει επιστολές που στάλθηκαν στην εξόριστη οικογένεια από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων 2 του ίδιου του Μάρκου Μπότσαρη και 9 του αδελφού του Κώστα, που μετά τον θάνατο του ήρωα ανέλαβε προστάτης της οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια αυτόγραφη Επιστολή υποστήριξης της Κρητικής Επανάστασης (9 Φεβρουαρίου 1867) του σπουδαίου Γάλλου ποιητή και φιλέλληνα Victor Hugo, που εντάσσεται στην προσπάθειά του να στηρίξει τους επαναστατημένους Κρητικούς την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης του 1866, που υπήρξε από τις πλέον σημαντικές επαναστάσεις ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία.

Ανάμεσα στα ταξιδιωτικά βιβλία που θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζει ένα αντίτυπο του πλέον καλαίσθητου ταξιδιωτικού βιβλίου για την Ελλάδα του 18ου αιώνα.  Πρόκειται για το περίφημο Voyage à Athènes et à Constantinople του Γάλλου περιηγητή και ζωγράφου Louis Dupré (Παρίσι 1825). Περιέχει 40 εξαιρετικές λιθογραφίες μεγάλων διαστάσεων επιχρωματισμένες με το χέρι, που αποπνέουν την αγάπη του καλλιτέχνη για τον τόπο και τους ανθρώπους και αναδεικνύουν τον Dupré σε έναν από τους γνησιότερους φιλέλληνες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η πλούσια δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων, σπάνιες εκδόσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας όπως ελληνική γλώσσα και φιλολογία, παιδεία, θρησκεία, φιλοσοφία, επιστήμες κ.ά, χάρτες, σχέδια και υδατογραφίες, φωτογραφίες εποχής καθώς και μια μεγάλη γκάμα από χαρακτικά του 19ου αιώνα, λαϊκές λιθογραφίες και αφίσες.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των αντικειμένων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την πολιτεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.vergoauctions.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης