Παιδικά γέλια και χαρούμενες φωνές γέμισαν την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 1.400 μαθητές και μαθήτριες από 41 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αθήνας που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» γιόρτασαν μαζί με τους δασκάλους τους, τους εταίρους και τους διοργανωτές του προγράμματος την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου (σχολικό έτος 2018-19) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας), στις 22 και 23 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της γιορτής, τα παιδιά κάθε σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δική τους διαδρομή στο πρόγραμμα και να χειροκροτηθούν από άλλα σχολεία. Στο κτήριο «Δεξαμενές Καθαρισμού» φιλοξενήθηκαν τα 250 περίπου έργα και μακέτες, ποιήματα και αφηγήματα καθώς και ψηφιακές δημιουργίες των παιδιών, τα οποία προέκυψαν από την ομαδική δουλειά στην τάξη και από τις επισκέψεις στα γλυπτά και τα μνημεία που τα σχολεία «υιοθέτησαν» στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και από τα εργαστήρια κίνησης, οπτικοακουστικών μέσων και δημιουργικής γραφής, τα οποία προσέφερε εφέτος το πρόγραμμα στους 100 περίπου δασκάλους και νηπιαγωγούς που συμμετείχαν στις δράσεις του. Στις 21 και 22 Μαΐου η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή και το απόγευμα, δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά και στο ευρύ κοινό, να απολαύσουν τις σκέψεις, τις προτάσεις και τα ευφάνταστα χρώματα και σχήματα που μεταμόρφωσαν τις γειτονιές της Αθήνας μέσα από το βλέμμα των παιδιών.

Τα βίντεο και τα σύντομα δρώμενα που ετοίμασαν και παρουσίασαν τα σχολεία στο κτίριο «Νέοι Φούρνοι», ανέδειξαν την ιδιαίτερη εμπειρία που βίωσαν τα παιδιά, την έμπνευση που άντλησαν από τη επαφή τους με τα δημόσια γλυπτά και τα μνημεία της πόλης, και την απόλαυση της συλλογικής προσπάθειας. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με ομαδικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες, τα οποία συντόνισε ομάδα έμπειρων εμψυχωτών, στο κτήριο «Αποθήκες».

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, οι οικοδέσποινες Πόπη Διαμαντάκου, Πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και Υπεύθυνη του Προγράμματος, Μαρία Δημοπούλου και Πόπη Κύρδη, υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) αντίστοιχα, συνεχάρησαν τους συμμετέχοντες και απένειμαν στα σχολεία βεβαιώσεις και επαίνους συμμετοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

(Π.Ε. και Δ.Ε) Α΄Αθήνας, και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (διά του Γραφείου Διασύνδεσης της Σχολής).

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» θα συνεχιστεί και το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Αθήνας

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός!» απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών. Στόχος μας είναι τα παιδιά να παρατηρούν, να καταγράφουν και να διαμορφώνουν απόψεις για το δημόσιο χώρο και την αστική γειτονιά. Επικεντρωνόμαστε στην προετοιμασία και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες. Παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς την τεχνογνωσία (επιμορφωτικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής, οπτικοακουστικών μέσων, χοροκίνησης και εικαστικών) και στα σχολεία τη δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εξερευνήσουν την πόλη τους και ύστερα να εκφράσουν τα συμπεράσματα τους μέσα από τα δημιουργικά έργα που μας παρουσιάζουν κατά τη γιορτή λήξης του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του (2016-2019), στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει 110 σχολεία που υπάγονται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, 220 εκπαιδευτικοί και 3100 μαθητές και μαθήτριες.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμά μας μπορείτε να μεταβείτε στον ιστότοπο μας εδώ, καθώς επίσης θα βρείτε διαθέσιμο σε μορφή pdf τον Οδηγό για τους εκπαιδευτικούς για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εδώ.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
213 0109300 (int. 115)
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης