Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το λαϊκό προσκύνημα στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Σήμερα, Τρίτη, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας μπορούν να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως συνέβη και χθες, στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο κόσμος περίμενε υπομονετικά στη σειρά από τις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας για να πει το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Έλληνα, στον οποίο υποκλίνεται όλος ο πλανήτης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 3 μ.μ., θα ξεκινήσει, εντός του ναού της Μητρόπολης Αθηνών, η τελετή αποχαιρετισμού. Επικήδειους αναμένεται να εκφωνήσουν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την Πέμπτη θα γίνει η ταφή του στον Γαλατά Χανίων όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Στην εκκλησία του χωριού θα ψαλεί, στις 11:00 το πρωί, η νεκρώσιμος ακολουθία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Παρόλο που χθες έληξε η ενδοοικογενειακή διαμάχη για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη και δόθηκε προσωρινή άδεια από το Πρωτοδικείο Αθηνών για να προχωρήσει η διαδικασία με το γραφείο τελετών έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα, μια νέα περιπέτεια ξεκίνησε σχετικά με το γραφείο που θα αναλάβει τις απαραίτητες διαδικασίες για την κηδεία του. Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί της Τρίτης αναμένεται και η επίσημη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σχετικά με τα γραφεία τελετών και την εμπλοκή των δικηγόρων, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, που αρχικά υποστήριζε τον ενταφιασμό του πατέρα της στο Βραχάτι, υποχώρησε και έκανε δεκτή την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να μεταφερθεί στα Χανιά. Η ίδια υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς, κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλεγεί το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα και μετέφερε τη σορό του από το σπίτι. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας σχετικά με την αίτηση και από τις δύο πλευρές, με τον εκτελεστή της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκη, και τους συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργο να συμφωνούν πως κοινή τους θέληση είναι να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Μάλιστα, o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του πατέρα της.

«Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί εδώ και μήνες και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείου τελετών στον νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ως προς το σκέλος του τόπου της ταφής συναινεί ως προς την αίτηση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε προβλέψει τα πάντα για την κηδεία και την ταφή του

Ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθεί η σορός του στην Κρήτη είχε ρυθμίσει στη συμβολαιογράφο ο Μίκης Θεοδωράκης, η οποία τον επισκέφτηκε στο σπίτι του τον περασμένο Ιανουάριο.

Ήταν 16 Ιανουαρίου του 2020 όταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δέχτηκε στην οικία του τη συμβολαιογράφο Μαρία Παπίδα, την οποία είχε καλέσει για να συντάξει την πέμπτη(!), κατά σειρά, συμβολαιογραφική πράξη δήλωσης του τόπου ταφής του, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του.

Παρόντες την ώρα της σύνταξης της «Δήλωσης Επιλογής Τόπου Ενταφιασμού» του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η γραμματέας του, Ειρήνη Παρμενίδου, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του, Γιώργος Αγοραστάκης, οι οποίοι ανέλαβαν ως  θεματοφύλακες την πραγματοποίηση της τελευταίας του επιθυμίας.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1.163 συμβολαιογραφική πράξη, ο τόπος ταφής θα είναι στα Χανιά και η μεταφορά της σορού, όπως ρητά σημειωνόταν, θα γίνει με πλοίο και όχι με άλλο μέσο. Ο μουσικοσυνθέτης είχε κανονίσει μάλιστα κάθε λεπτομέρεια, καθώς είχε μιλήσει μέχρι και με τον επικεφαλής του γραφείου τελετών που επιθυμούσε να αναλάβει όλη τη διαδικασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης