Σπυριδωνία Κρανιώτη

Βίντεο: Τρύφων Γέσιος – Κρανιώτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Φρύδι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Έδεσσας στην περιοχή των καταρρακτών. Περπατώντας στο Βαρόσι, την πρώτη χριστιανική συνοικία που αναπτύχθηκε στον χώρο της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης, βρίσκεις μπροστά σου ένα μικρό αμφιθέατρο,ανάμεσα στο Παρεκκλήσι Πέτρου και Παύλου και το Λαογραφικό Μουσείο της Έδεσσας, όπου και δημιουργείται ένα «μπαλκόνι», με θέα τον κάμπο κάτω από την Έδεσσα.

Είναι ένα σημείο μαγικό που ξεκουράζει τα μάτια και την ψυχή καθενός που θα το επισκεφτεί. Κουβαλάει ήχους, μουσικές και γέλια. Εκεί μαζεύονταν πάντα έφηβοι και φοιτητές, για να καθίσουν, να παίξουν μουσική, να ερωτευτούν, να εμπνευστούν από το πανέμορφο τοπίο.

Ίσως όχι μόνο οι καταρράκτες αλλά και αυτό το μαγικό σημείο, το Φρύδι ενέπνευσε τον Μενέλαο Λουντέμη ώστε να αναφέρει την Έδεσσα ως το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

 

Στις εποχές προ-Κορωνοϊού, στο Φρύδι γινόντουσαν συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και ομιλίες. Περνώντας το αμφιθέατρο βρίσκεις μπροστά σου ένα διαμορφωμένο «κρυφό» πάρκο, από το οποίο αποκτάς μεγαλύτερη θέα προς τον κάμπο, και πολλά διαμορφωμένα πεζούλια στα οποία μπορεί να καθίσει οποιοσδήποτε και να νιώσει τη χαρά και την ψυχική ανάταση που μόνο η φύση μπορεί να του προσφέρει.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης