Ένα σκαρίφημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τίτλο «Κεφάλι Αρκούδας» πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, έναντι 51 εκατομμυρίων ευρώ. Το σκίτσο παρουσιάστηκε σε Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ προτού δημοπρατηθεί και υπολογιζόταν ότι η τιμή πώλησής του θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 12 εκατομμύρια λίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπεν Χολ, επικεφαλής του οίκου Christie’s στο τμήμα των κλασικών δημιουργών, είχε αποκαλέσει το σκίτσο με το κεφάλι της αρκούδας ως «ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Αναγέννησης που βρίσκεται ακόμη σε συλλογή ιδιώτη» καθώς και «ένα από τα τελευταία σκίτσα του Λεονάρντο που θα βγουν προς πώληση».

Το σκίτσο είναι διαστάσεων 7 επί 7 εκατοστά και έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων, στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου – στο πλαίσιο έκθεσης που ήταν αφιερωμένη στην ιδιοφυΐα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπεν Χολ του οίκου Christie’s είχε πει: «Το έργο έχει περιέλθει στην κατοχή κάποιων από τους πιο εξέχοντες συλλέκτες έργων παλιών δημιουργών εδώ και πολλούς αιώνες. Ο σημερινός του κάτοχος το έχει στη συλλογή του από το 2008».

Δείτε το βίντεο:

 

Το σκίτσο, υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη, έχει δημιουργηθεί με μία ιδιαίτερη τεχνική σε χημικά επεξεργασμένο χαρτί – τεχνική την οποία ο Λεονάρντο έμαθε από τον δάσκαλό του, Ανδρέα ντε Βερόκιο (Andrea del Verrocchio).

Στη συνέντευξη Τύπου, ο διεθνής επικεφαλής των δημοπρασιών στον οίκο Christie ‘s, Stijn Alsteens, περιέγραψε το σκίτσο με το «Κεφάλι Αρκούδας» του Λεονάρντο ντα Βίντσι ως «μικρό αλλά εκπληκτικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης