Ένα σημαντικό έργο του Νικολάου Γύζη στο πλαίσιο της σειράς δημοπρασιών «Erotic: Passion & Desire Online» παρουσιάζει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s Πρόκειται για την «Αράχνη», που όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ένα τολμηρό και σαγηνευτικό έργο το οποίο είναι εμπνευσμένο από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο. Η εκτιμώμενη τιμή πώλησης του ανέρχεται στις 30.000-50.000 στερλίνες (34.100-56.900 ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και στο ποιητικό έργο Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, ο πίνακας του Γύζη απεικονίζει τον μύθο της Αράχνης όπου μια νεαρή γυναίκα τόλμησε να ανταγωνιστεί τη θεά Αθηνά σε έναν διαγωνισμό ύφανσης. Στην περίπτωση που ηττείτο, η Αράχνη δεσμεύτηκε να απολέσει τα πάντα και να αφήσει την Αθηνά να αποφασίσει για τη μοίρα της. Όταν οι δύο διαγωνιζόμενες ολοκλήρωσαν τα έργα τους, η θεά Αθηνά δεν μπόρεσε να βρει κάποιο λάθος στο αναμφισβήτητα επιδέξιο τάπητα που είχε δημιουργήσει η Αράχνη. Εντούτοις, εξοργίστηκε από το περιεχόμενο του έργου, διότι η Αράχνη είχε επιλέξει να απεικονίσει τη διαφθορά των κακών Θεών. Η Αθηνά διέλυσε το έργο και χτύπησε επανειλημμένα τη νεαρή γυναίκα ενώ για να ξεπεράσει την απελπισία της, η πληγωμένη και ταπεινωμένη Αράχνη προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της και κρεμάστηκε. Από λύπηση, η θεά Αθηνά την επανάφερε στη ζωή, αλλά την καταδίκασε να πλέκει για πάντα με την νέα της μορφή ως αράχνη.

Ο Γύζης ολοκλήρωσε άλλο ένα παρόμοιο γνωστό έργο και μια ελαιογραφία (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Αθήνα). Και τα δύο χρονολογούνται το 1884. Αν και τα τρία έργα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, η έκφραση επαναλαμβάνεται σε όλα συμβολίζοντας έτσι ένα κεντρικό νόημα. Με τα μαγνητικά και επίβουλα μάτια της, η Αράχνη κοιτάει σε άλλη κατεύθυνση περιμένοντας έτσι την τιμωρία της. Αν και τα γυμνά άκρα της είναι ευγενικά απεικονισμένα, μοιάζουν να έχουν έντονη ακαμψία, καθώς αυτή σηκώνει τα χέρια της για να κρατήσει το ολοκληρωμένο έργο προμηνύοντας τη μεταμόρφωσή της σε αράχνη. Επιπλέον τα ακίνητα άκρα της στέκονται σε έντονη αντίθεση με τα μάτια της γεμίζοντάς τα ταυτόχρονα με συγκίνηση και κίνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πατώντας πάνω στην επιτυχία των δύο τελευταίων ετών, η σειρά δημοπρασιών «Erotic: Passion & Desire» του Φεβρουαρίου προσφέρεται αποκλειστικά online και διαθέτει εξαιρετική γκάμα από έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, αφίσες ταινιών, βιβλία, σχέδια και πολλά άλλα, αντιπροσωπεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον ερωτισμό σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες εκτιμήσεις πώλησης κάθε έργου κυμαίνονται από 400 έως και 100.000 στερλίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια σειρά δημοπρασίας διατίθενται δύο ακόμη έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, το «Two Male Torsos» (εκτίμηση πώλησης 20.000-30.000 στερλίνες/ 22.800-34.100 ευρώ) του Βασιλάκη Τάκη, όπως και το «Red Nude» του Αλέκου Φασιανού (εκτίμηση πώλησης 5.000-7.000 στερλίνες/ 5.700-8.000 ευρώ).

Η πώληση είναι ανοικτή για υποβολή προσφορών μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, με την έκθεση να είναι ανοιχτή στο κοινό στην γκαλερί του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο έως τις 11 Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης