Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσωπικής εργασίας, ο πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας του Δήμου Καλαμαριάς που φέρει και το όνομά του, Χρήστος Καλεμκερής αποσύρεται, παραδίδοντας το επίτευγμά του στην πολιτιστική ζωή του τόπου, πάντα υπό την υποστήριξη και αρωγή του Δήμου Καλαμαριάς, συνεχίζοντας το όραμα για τη διαφύλαξη και συνέχιση του έργου του.

Ο Δήμος Καλαμαριάς, θέλοντας να τιμήσει το έργο, την προσφορά και τις υπηρεσίες του, θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 στις 7 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Καθήκοντα νέου προέδρου αναλαμβάνει ο γιός του Παύλος Καλεμκερής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την παρουσίαση της νέας πολύτιμης ιστορικά και συγγραφικά έκδοσης του Μουσείου με τίτλο «Μνημείων Μνήμες. Η φωτογραφική απεικόνιση των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά το 19ο αιώνα» της συγγραφέως, Μαρίας Φαρμάκη, διδάκτορος αρχαιολογίας.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Καλεμκερή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χρήστος Καλεμκερής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930 από πρόσφυγες Μικρασιάτες γονείς και ήταν το νεότερο μέλος μιας οκταμελούς οικογένειας. ΄Εζησε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής στην Καλαμαριά. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο εκδηλώθηκε σε μικρή ηλικία και ασχολήθηκε με διάφορες δράσεις. Χρόνια αργότερα το πάθος του για τη φωτογραφία θα τον ταξιδέψει σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς προς αναζήτηση και συγκέντρωση έργων τέχνης και φωτογραφιών που θεωρούσε ότι ανήκαν στον τόπο του.

Άρχισε έτσι να συγκεντρώνει το υλικό και κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία και περιεχόμενο φωτογραφικό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει υλικό από το 1838 μέχρι και σήμερα. Σημαντικά ιστορικά θέματα που αποτυπώθηκαν από έλληνες και ξένους φωτογράφους καλύπτουν και τεκμηριώνουν άγνωστες πλευρές της ελληνικής ιστορίας.

Το 2000 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς, ιδρύεται το Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής», αξιοποιώντας έτσι τη μεγαλύτερη σε ιστορική και καλλιτεχνική αξία φωτογραφική συλλογή της χώρας και πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Καλεμκερής, συντονίζοντας το πρόγραμμα δράσεων του Μουσείου στον τομέα των εκθέσεων και εκδόσεων από τότε μέχρι σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης