Από το 1972 έως το 1988, ο Άγγλος φωτογράφος John Myers κατέγραφε με τον φακό του το σύνηθες, το μη θεαματικό και το βαρετό. Οι φωτογραφίες του είχαν περάσει στη λήθη έως μια τυχαία ανακάλυψη, το 2011. Τώρα, για πρώτη φορά το σύνολο του έργου του συγκεντρώνεται σε λεύκωμα.
 
«Όσο κι αν, εκείνη την εποχή, θαύμαζα τη δεξιοτεχνία του Ansel Adams και του Edward Weston και τη βουκολική ποιότητα της Fay Godwin, αυτοί φωτογράφιζαν έναν άλλο κόσμο» γράφει ο John Myers στο λεύκωμα «The Guide». «Όταν άνοιγα την πόρτα του σπιτιού μου, βρισκόμουν μπροστά σε άσφαλτο, σπίτια, μια κολόνα τηλεφώνου και έναν υποσταθμό ρεύματος».


 
Το «The Guide» είναι μια καινούργια μονογραφία που εξέδωσε ο οίκος RRB Photobooks (https://www.rrbphotobooks.com/products/john-myers-the-guide) και παρουσιάζει αυτό που φωτογράφιζε ο Myers: φίλους, γείτονες, μαγαζιά, δρόμους, κήπους, συσκευές τηλεόρασης, ένα κρεβάτι, μια καμηλοπάρδαλη στον τοπικό ζωολογικό κήπο και, αργότερα, την παρακμή του βιομηχανικού τοπίου. Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το σπίτι του Myers στο Stourbridge, στην κεντρική Αγγλία, όπου δίδασκε καλές τέχνες και ζωγραφική.
 
Όπως ο ίδιος εξηγεί στο κείμενο που διατρέχει όλο το λεύκωμα, η φωτογραφική προσέγγισή του είναι το αντίθετο του εξωτικού, του ξεχωριστού ή, ακόμη και του να δουλεύεις έχοντας μια ατζέντα στον νου. Στη σχολή τέχνης, είχε εμπλακεί με την Icteric, μια ομάδα που ενδιαφερόταν για το Νταντά, τον Σουρεαλισμό και την απόρριψη από τον Γκι Ντεμπόρ του «θεάματος» στην καταναλωτική κοινωνία.
 
Ωστόσο, ποτέ δεν επιδίωξε να έχει, προμελετημένα, το «κοινότοπο» ως (φωτογραφικό) θέμα. Σε κάποιο σημείο του κειμένου του αναφέρεται στην παρατήρηση της Αμερικανής φωτογράφου Eve Arnold: «Είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο το να πάρεις το κοινότοπο και να προσπαθήσεις να δείξεις πόσο ξεχωριστό είναι». «Νομίζω ότι λάθος κατάλαβε η Eve Arnold» γράφει ο John Myers. «Είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο να πάρεις το κοινότοπο και να προσπαθήσεις να δείξεις πόσο βαρετό είναι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης