Οι δίδυμοι αδελφοί Κρέι ήταν εμβληματικά πρόσωπα που στιγμάτισαν το Λονδίνο της δεκαετίας του ’60, όχι τόσο για την… έξαλλη ζωή που έκαναν (σ.σ.: Ήταν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ Esmeralda’s Barn στο West End) αλλά κυρίως γιατί ήταν οι βασιλιάδες της λονδρέζικης μαφίας. Δύο στυγνοί εγκληματίες που μεσουρανούσαν στη “νύχτα” της βρετανικής πρωτεύουσας και παράλληλα εξασκούσαν τη γοητεία τους δίπλα στον Φρανκ Σινάτρα ή την Τζούντι Γκάρλαντ.

Πριν πέσουν στα «δίχτυα» του νόμου και γνωρίσουν τη μοιραία πτώση τους, οι αδελφοί Κρέι έζησαν μια ζωή στα όρια, που ενέπνευσε όχι μόνο την ποπ κουλτούρα, αλλά και την εξαιρετική ταινία «The Krays» που σκηνοθέτησε το 1990 ο Πίτερ Μέντακ, με πρωταγωνιστές τους Γκάρι και Μάρτιν Κεμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το τρέιλερ του «The Krays»:

Πριν λίγους μήνες, η ιστορία των δίδυμων μαφιόζων επανήλθε στο προσκήνιο χάρη στον σκηνοθέτη Μπράιαν Χέλγκελαντ και την ταινία του με τον τίτλο «Legend» (Δίδυμοι Θρύλοι).

Αυτή τη φορά, τον Ρέτζι και τον Ρόνι Κρέι υποδύθηκε ο Τομ Χάρντι, ηθοποιός που έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με κάθε πρόκληση. ΄

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρντι άλλωστε ξεκίνησε την καριέρα του με το ρόλο ενός άλλους διαβόητου εγκληματία, του Τσαρλς Μπρόνσον, στο «Bronson» του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν του 2008. Το καστ συμπληρώνουν οι Εμιλι Μπράουνινγκ, Ντέιβιντ Θιούλις, Κρίστοφερ Έκλστον, Τσαζ Παλμιντέρι και Τάρα Φιτζέραλντ.

Το τρέιλερ της ταινίας Legend:

Ας δούμε όμως το πραγματικό «πορτρέτο» των αδελφών Κρέι και της θρυλικής δράσης τους…

Γεννημένοι στις 24 Οκτωβρίου του 1933, οι αδερφοί Κρέι, Ρόνι και Ρέτζι, ήταν πανομοιότυποι δίδυμοι (σ.σ.: Ο Ρέτζι ήταν μεγαλύτερος κατά δέκα λεπτά), που μεγάλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου για να γίνουν αδίστακτοι μαφιόζοι. Με την συμμορία τους, που την είχαν ονομάσει «The Firm» (Η Εταιρεία), οι Κρέι συμμετείχαν σε ένοπλες ληστείες, εμπρησμούς, πώληση προστασίας, επιθέσεις και δολοφονίες.

Διατηρώντας βιτρίνα ως ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, είχαν μεγάλη.κοινωνική και πολιτική επιρροή. Δεν δούλευαν απλά στην περιοχή τους: Τους άνηκε το Λονδίνο. Δεν ήταν απλά γκάνγκστερ: Ήταν διασημότητες. Φωτογραφήθηκαν άλλωστε από τον διάσημο φωτογράφο Nτέιβιντ Μπέιλι και είχαν δώσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις. 

«Ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας. Τα ονόμασαν “Τα  60’s της αιώρησης”. Οι Beatles και οι Rolling Stones ήταν άρχοντες της ποπ μουσικής, Στην οδό Carnaby κυβερνούσε ο κόσμος της μόδας. Και εγώ και ο αδερφός μου κυριαρχούσαμε στο Λονδίνο. Ήμασταν γ@μ@μένοι άθικτοι!» ανάφερε στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «My story» ο Ρόνι Κρέι.

Δείτε απόσπασμα συνέντευξης των αδερφών Κρέι:

Μέχρι που τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Το 1966 ο Ρόνι πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζορτζ Κορνέλ στην παμπ «The Blind Beggar». Την επόμενη χρονιά ο Ρέτζι έπεσε σε βαρύ πένθος όταν η σύζυγός του Φράνσις αυτοκτόνησε. Λίγους μήνες αργότερα, σκότωσε βίαια έναν συνεργάτη του τον Τζον Μακβίτι μπροστά σε δεκάδες μάρτυρες.

Η επεισοδιακή καριέρα τους τέλειωσε στην ουσία το 1968, με την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε ο Λέοναρντ Ριντ και η οποία οδήγησε στη σύλληψή τους για φόνο. Τα αδέρφια Κρέι καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ο Ρόνι, που πιθανότατα έπασχε από σχιζοφρένεια, πέρασε την υπόλοιπη ζωή του νοσηλευόμενος, μέχρι τον θάνατό του το 1995. Ο Ρέτζι αφέθηκε ελεύθερος τον Αύγουστο του 2000, αλλά πέθανε δυο μήνες αργότερα από καρκίνο.

Δείτε το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Itv για τη δημοσίευση σπάνιων ηχογραφήσεων των αδερφών Κρέι, μετά τη σύλληψή τους, από τον δημοσιογράφο Ρόμπιν ΜακΓκίμπον:

Οι αδερφοί Κρέι μαζί με τη μητέρα τους

Τα αδέρφια σε νεαρή ηλικία

Το δαχτυλίδι και το πιστόλι του Ρόνι Κρέι

Οι αδερφοί Κρέι μαζί με τη σύζυγό του Ρέτζι, Φράνσις

Φωτογραφία από τον γάμο του Ρέτζι και της Φράνσις

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης