«Στις μέρες μας, δεν είναι σίγουρο ότι μπορείς να περπατήσεις στον δρόμο μιας πόλης και να μη σε καταγράψει μια κάμερα, είτε το επιδιώξεις είτε χωρίς καν να το γνωρίζεις» λέει ο Καναδός ζωγράφος Jeff Bartels για την ιδέα πίσω από τη σειρά ελαιογραφιών του με τίτλο «Surveillance».

Στριμώχνοντας vintage κάμερες ανάμεσα σε καφέ και βιτρίνες καταστημάτων ή, σε σκάλες του μετρό, ο με έδρα το Τορόντο καλλιτέχνης εξερευνά την πανταχού παρουσία της κάμερας και το πώς έχει ενσωματωθεί στη σύγχρονη ζωή. «Αν κοιτάξεις τους ανθρώπους στους πίνακες, κανείς τους δεν κάνει κάτι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο ή ενδιαφέρον. Απλά, ζουν τις ζωές τους μπροστά σε μια κάμερα, κάποιοι από επιλογή, κάποιοι αγνοώντας το συμβάν» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι εντελώς δυσοίωνες οι σουρεαλιστικές σκηνές. Πέραν των ανησυχιών σχετικά με την ιδιωτικότητα, τα έργα μιλούν επίσης και για την αυξανόμενη επικράτηση των φωτογραφιών και την ικανότητα να καταγράφουμε και να μοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και τις πιο τετριμμένες στιγμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται στον λογαριασμό του στο Instagram εκτός από τις κάμερες που εμφανίζονται κατά κόρον στη σειρά «Surveillance», ο Bartels έχει τοποθετήσει σε σκηνές δρόμου κασετόφωνα και στερεοφωνικά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης