Mετά το πρώτο της ταξίδι από την Αθήνα στο Ρέθυμνο, η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας (MedPhoto Festival) συνεχίζει την περιοδεία στην Ελλάδα με σταθμό τη Βέροια και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Τα 100 φωτογραφικά βιβλία απ΄όλο τον κόσμο της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του MedPhoto Festival από την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Ιουλίου και για τέσσερις μήνες παρουσιάζονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ώστε το κοινό της Βόρειας Ελλάδας να έρθει σε επαφή με φωτογραφικές εκδόσεις που καταγράφουν γεγονότα, αφηγούνται ιστορίες, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν έργα τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας από τους στόχους του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας (MedPhoto Festival) είναι να αναδείξει το φωτογραφικό βιβλίο ως αυτόνομο έργο, αλλά και να φέρει σε επαφή τον κόσμο της φωτογραφίας και το κοινό με φωτογραφικά βιβλία που δεν έχει τη δυνατότητα να δει. Συγκροτήσαμε μία βιβλιοθήκη, μέχρι στιγμής, έχουμε 100 τίτλους, η οποία θέλουμε να ταξιδεύει, να μένει τρεις – τέσσερις μήνες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, έτσι ώστε το κοινό να έρχεται σε επαφή με τα συγκεκριμένα έργα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9» η Ελένη Παγκαλιά, από την οργανωτική επιτροπή του MedPhoto Festival.

«Στην Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον για το φωτογραφικό βιβλίο, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή. Σκοπός της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας είναι αφ’ ενός να καταστήσει σαφές πόσο σημαντικό είναι το φωτογραφικό βιβλίο ως έργο τέχνης και αφ’ ετέρου να ωθήσει την κατάσταση στην Ελλάδα για παραγωγή περισσότερων βιβλίων» υπογράμμισε η κ. Παγκαλιά.
Η συλλογή αποτελείται από κλασικά έργα που συνδέονται με την ιστορία της φωτογραφίας και από έργα που αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων και τάσεων στον χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο.

«Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε κλασσικά έργα φωτογράφων όπως ο Ρόμπερτ Άνταμς, ο Ρόμπερτ Φρανκ, ο Γιόζεφ Γκουντέλκα, ο Γουόκερ Έβανς, έργα πιο σύγχρονων δημιουργών, που είναι αρκετά γνωστοί στο κοινό, όπως ο Αντουάν Ντ’ Αγκατά και η Ρίνεκε Ντίκστρα, αλλά και άλλων που έχουν πάρα πολύ σημαντική διαδρομή ως φωτογράφοι και με τα φωτογραφικά τους βιβλία σε όλο τον κόσμο, όπως είναι οι Μαρκ Πάουελ, Αλεσάντρα Σανγκουινέτι» εξήγησε η κ. Παγκαλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φωτογραφική – εικαστική εκπαίδευση του κοινού, η επιμόρφωση φωτογράφων και φοιτητών είναι επίσης στόχος των ταξιδιών της Βιβλιοθήκης, τα οποία αποτελούν και αφορμή για σεμινάρια και workshops. «Μας ενδιαφέρει να διοργανώνονται διαλέξεις, σεμινάρια, ομάδες κάθε πόλης να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για δράσεις με αφορμή τα βιβλία» είπε η κ. Παγκαλιά.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας θα παραχωρείται διαδοχικά σε δημόσιες βιβλιοθήκες πόλεων, αλλά και σε φορείς που επιθυμούν συνεργασία, εκπαιδευτικά ιδρυμάτα ή φεστιβάλ βιβλίων και με τον εμπλουτισμό της τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού-ιστορικού αρχείου.

Αναφερόμενη στη συνεργασία της Νομαδικής Βιβλιοθήκης με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας η κ. Παγκαλιά είπε ήταν επιδίωξη των διοργανωτών του MedPhoto Festival.

Θέλαμε μετά το ξεκίνημα του ταξιδιού από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, να είναι επόμενος σταθμός η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, επειδή γνωρίζουμε ότι αποτελεί πρότυπο βιβλιοθήκης, ότι υλοποιεί πρωτοποριακό έργο και ότι έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό την ιδέα της κινητής γνώσης σε τόπους όπου οι άνθρωποι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε βιβλία, τόνισε.
Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας έχει έδρα το Ρέθυμνο και υλοποιεί δράσεις και στην Αθήνα.

Διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2016 με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων φωτογράφων. Το περσινό θέμα του Φεστιβάλ ήταν «Σύνορα/Σταυροδρόμια» και το εφετινό «Ευρώπη: Τα Πρόσωπα και ο Τόπος» – επικεντρωμένο περισσότερο στο θέμα της Ταυτότητας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το συλλογικό καλλιτεχνικό εγχείρημα KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου. Τα εγκαίνια της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Ιουλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η Νομαδική Βιβλιοθήκη πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης