Χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν το δικό τους «ευχαριστώ» το βράδυ του Σαββάτου σε έναν από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, τον Σταύρο Ξαρχάκο, σμίγοντας τις φωνές τους με εκείνες σπουδαίων ερμηνευτών σε τραγούδια που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές και, όπως κάθε υψηλή πολιτιστική δημιουργία, εξυψώνουν τον άνθρωπο.

Στην αρχή της συναυλίας-αφιερώματος της ΚΕ του ΚΚΕ στον Σταύρο Ξαρχάκο μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ουσία και σημασία της δημιουργίας του Σ. Ξαρχάκου τον οποίο ευχαρίστησε για «την τέχνη, το ήθος και τη στάση του» ενώ στο δικό του χαιρετισμό ο μεγάλος συνθέτης μίλησε για «ιστορική μέρα» κσθώς «ποτέ στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας δεν συνέβη αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζοντας ότι «το μόνο κόμμα που έχει κότσια για να υλοποιήσει την υπέρβαση είναι το ΚΚΕ» ο Σ. Ξαρχάκος πρόσθεσε «αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, δεν θα είχαμε την αποψινή βραδιά. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πλημμύρισε από μουσική από το «Μάνα μου Ελλάς» και το «Αυτόν τον κόσμο τον καλό» και τη «Χοντρομπαλού», σε τραγούδια – ύμνους για τους αγώνες του λαού μας: «Νυν και αεί» από τον ομώνυμο δίσκο σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» με τους λογοκριμένους στίχους: «Τις βραδιές συνθήματα γράφαμε στους τοίχους, πέφταμε φωνάζοντας κάτω οι Γερμανοί».

Αλλά και το «Προσκύνημα», το τραγούδι που προστέθηκε στις παραστάσεις του «Μεγάλου μας Τσίρκου» μετά το 1974 για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Με τον Σταύρο Ξαρχάκο αεικίνητο πάνω στη σκηνή να διευθύνει, οι Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Ηρώ Σαΐα, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης ερμήνευσαν τα μεγάλα τραγούδια που δημιούργησε ο συνθέτης.

Ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας ήταν ο τρόπος με τον οποίο αποδόθηκε το «Ήτανε μια φορά» με τους σπουδαίους μουσικούς να αναλαμβάνουν και χρέη ερμηνευτών και το «Καίγομαι – καίγομαι», στο οποίο όλο το Στάδιο συνόδευε το τραγούδι με ανοιχτούς τους φακούς των κινητών.

Ακόμα το «Εμείς που μείναμε» που ερμήνευσαν όλοι μαζί.

Με το τέλος της συναυλίας ο Δ. Κουτσούμπας ανέβηκε στη σκηνή και πρόσφερε στον Σταύρο Ξαρχάκο έναν πίνακα του κομμουνιστή εικαστικού Γιώργη Βαρλάμου από τα περίφημα «Αγριολούλουδά» του, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά ένα θερμό και μεγάλο ευχαριστώ στον μεγάλο δημιουργό που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι, μαντολίνο), Παντελής Ντζιάλας (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά έγχορδα), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Γιάννης Δίσκος (πνευστά), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο), Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά).

Την ηχοληψία έκαναν οι Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης, Αντώνης Ζαχόπουλος, ενώ τον φωτισμό η Μαρία Αθανασοπούλου.

Νωρίτερα ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τους καλλιτέχνες και ερμηνευτές που συμμετείχαν στη συναυλία, ενώ συναντήθηκε επίσης με τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζο και τον κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης