Η Μάργκαρετ Άντγουντ, ο Μπεν Όκρι ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες περισσότερων από 100 συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και κάλεσαν τον πρόεδρο της Ρουάντα να παρέμβει στην υπόθεση του ποιητή Innocent Bahati, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από ένα χρόνο, στις 7 Φεβρουαρίου.
 
Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων PEN International, ο Bahati εθεάθη για τελευταία φορά σε ξενοδοχείο στην περιοχή Νιάνζα, στη νότια επαρχία της Ρουάντα, στις 7 Φεβρουαρίου 2021.
 
Ο ποιητής, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στη Ρουάντα, δημοσίευε ποίηση στο YouTube και στο Facebook και έκανε τακτικές εμφανίσεις σε ζωντανές εκδηλώσεις, δεν επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι και έκτοτε τα τηλέφωνά του έχουν απενεργοποιηθεί.
 
Τώρα περισσότεροι από 100 συγγραφείς και καλλιτέχνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian έγραψαν στον πρόεδρο της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε για να εκφράσουν τη «σοβαρή ανησυχία» τους για τη ζωή του ποιητή δηλώνοντας την πεποίθησή τους ότι η εξαφάνιση του Bahati συνδέεται «με την ποίησή του και την κριτική του σε θέματα που επηρεάζουν την κοινωνία της Ρουάντα».
 
Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Ρουάντα η εξαφάνισή του αναφέρθηκε στο Γραφείο Ερευνών στις 9 Φεβρουαρίου, με εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι δεν ήταν υπό την κράτηση της υπηρεσίας, αλλά ότι ήταν «σε εξέλιξη» έρευνα. Ο Bahati είναι επίσης δάσκαλος στην Ακαδημία Green Hills στο Κιγκάλι.
 
«Σας θέτουμε αυτό το θέμα κάνοντας έκκληση για επείγουσα δράση, επειδή, ένα χρόνο μετά, ο Bahati εξακολουθεί να αγνοείται και είναι άγνωστη η κατάστασή του. Σημειώνουμε με ανησυχία ότι οι αρχές της Ρουάντα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει οποιαδήποτε πρόοδο ή αποτέλεσμα των ερευνών για την υπόθεσή του» επισημαίνουν οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον πρόεδρο της PEN International, Μπουρχάν Σονμέζ.
 
«Πιστεύουμε ότι κάποιος στη διοίκηση της Ρουάντα γνωρίζει πού βρίσκεται ή ποια είναι η μοίρα του Bahati… Η ποίηση δεν είναι έγκλημα. Ο κόσμος περιμένει να ακούσει ξανά τη φωνή του Innocent Bahati» τονίζεται στην επιστολή.
 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης