To καπέλο του Χίτλερ, η ταμπακιέρα του Γκέρινγκ και ένα φόρεμα της Εύας Μπράουν είναι μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα των ναζί που πωλούνται σήμερα σε δημοπρασία στο Μόναχο, η οποία ωστόσο, δέχεται σφοδρές επικρίσεις από εβραϊκές οργανώσεις.

Είναι προφανώς σύμπτωση ότι την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην αυστριακή πόλη Μπάουναου στον ποτομό Ιν μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη θα μετατραπεί τελικά σε αστυνομικό τμήμα, ο οίκος δημοπρασιών Hermann Historica του Μονάχου βγάζει στο σφυρί 842 προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν σε ναζί και το στενό τους περιβάλλον. Ανάμεσα στα αντικείμενα είναι το ημίψηλο του Αδόλφου Χίτλερ, μια βραδινή τουαλέτα της μνηστής και μετέπειτα συζύγου του Εύας Μπράουν και μια πολυτελής έκδοση του βιβλίου του γερμανού δικτάτορα «Ο Αγών μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοπρασία προκαλεί εδώ και μέρες ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες δημοσιεύονται σε πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ο ραβίνος Μανεχέμ Μαργκόλιν από την Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες επισημαίνει σε επιστολή του προς τον γερμανικό οίκο δημοπρασιών ότι «υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία δεν θα έπρεπε να γίνεται εμπόριο». Η οργάνωση των Εβραίων της Ευρώπης ζήτησε μάλιστα την ακύρωση της δημοπρασίας.

Το 2016 πουλήθηκε από τον οίκο το ρολόι τσέπης του Χίτλερ

Αυστηρά κριτήρια για εν δυνάμει αγοραστές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Hermann Historica Μπέρνχαρντ Πάχερ θεωρεί άδικες τις επικρίσεις που δέχεται και απαντά ότι «το μεγαλύτερο μέρος των πελατών μας είναι μουσεία και δημόσιες συλλογές αλλά και ιδιώτες που γνωρίζουν πολύ καλά τα αντικείμενα και την ιστορία τους». Προσθέτει επίσης ότι από τότε που η επιστολή του ραβίνου έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης έχει δεχθεί πλήθος υβριστικών email.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής Μπέρνχαρντ Πάχερ δεν ανήκει στην ευθύνη του οίκου δημοπρασίας να ελέγχει τι κάνουν οι πελάτες με τα αντικείμενα που αγοράζουν. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι θέτει αυστηρά κριτήρια για εν δυνάμει αγοραστές «κάνοντας ό,τι είναι δυνατό για να μην πέσουν τα αντικείμενα αυτά σε λάθος χέρια. Εν τέλει όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους πελάτες υπάρχουν και κάποιοι με τη λάθος ιδεολογία».

275.000 ευρώ για στρατιωτικό σακάκι του Χίτλερ

Η σημερινή δημοπρασία με αντικείμενα γνωστών ναζί δεν είναι η πρώτη του είδους από τον οίκο Hermann Historica. Εδώ και χρόνια ο οίκος δημοπρασίας είναι αμφιλεγόμενος ακριβώς διότι πωλεί αντικείμενα που έχουν άμεση και έμμεση σχέση με τους ναζί. Τo 2016, για παράδειγμα, πουλήθηκε στρατιωτικό σακάκι του Αδόφλου Χίτλερ για 275.000 ευρώ. Φυσική πρόσβαση στη δημοπρασία έχουν μόνο όσοι έχουν αποστείλει αίτηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ωστόσο να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά.

Πηγή: dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης