Συνάντηση στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έγινε στην Πρέβεζα, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Δήμου, του Τ.Ε.Ε και της αρμόδιας Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων

Η ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο της UNESCO έχει μεγάλη σπουδαιότητα από πολλές απόψεις. Η UNESCO βοηθά στην προστασία των χώρων παρέχοντας τεχνική βοήθεια και επαγγελματική εκπαίδευση, προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξή της. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η Περιφέρεια Ηπείρου εντάσσει το εγχείρημα αυτό στην γενικότερη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την ανάδειξη και λειτουργική ενσωμάτωση των αρχαίων μνημείων της περιοχής στην σύγχρονη ζωή. Ήδη από τους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΑΠ) έχουν διατεθεί 100.000 ευρώ για το θέατρο της Νικόπολης και 94.000 ευρώ για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Βυζαντινής περιόδου. Ανάλογη ήταν και πρωτοβουλία για το θέατρο στην αρχαία Κασσώπη, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ με στόχο να γίνει το θέατρο της Νικόπολης κέντρο πολιτισμού και πόλος έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου.

Τώρα, άμεσος στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου φακέλου υποψηφιότητας για να ενταχθεί η Νικόπολη στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης