«Προσοχή στο κενό»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 13:29
«Προσοχή στο κενό»
Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, έγινε η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Φίλιππου Πλιάτσικα «Προσοχή στο κενό», στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης 104 των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας μερικές σκέψεις του που περιγράφουν και τις πηγές έμπνευσής του για αυτήν την τελευταία του δουλειά.

«Από πιτσιρικάδες, σε πολλά κομμάτια της ζωής μας, ψάχναμε τη φυγή. Μέσα από μια βόλτα με ποδήλατα ή ένα κρυφό τσιγάρο, με την αγωνία μη μας πάρουν χαμπάρι. Μεγαλώνοντας, η ανάγκη αυτή άλλαζε πρόσωπα, αλλά παρέμενε ίδια. Άλλες φορές έβρισκε κάποια παράθυρα προς το φως κι άλλες έτρωγε τα μούτρα της.

Σήμερα η ανάγκη για φυγή μετατράπηκε σε ανάγκη για απόδραση. Οι άνθρωποι δίπλα δεν αντέχουν και λυγίζουν. Ο ορίζοντας μοιάζει κλειστός και μας χτυπάνε απ’ όλες τις μεριές. Για όλα αυτά μιλάει το άλμπουμ αυτό, με τραγούδια, διαφορετικές ιστορίες, πάνω στο ίδιο θέμα, που η μία μπαίνει μέσα στην άλλη, προλογίζοντας ή συνεχίζοντας. Όπως συμβαίνει σ’ όλη μας τη ζωή.
Μιλάει για την απόδραση και τη φυγή απ’ όλο αυτό το σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον που καμιά φορά μας περικυκλώνει, αλλά και απ’ τον κακό μας εαυτό. Από ψεύτικες αγκαλιές, από δανεικά φτερά που άλλες φορές τα καταφέρνουμε να απαλλαγούμε κι’ άλλες όχι».

Ο ήχος του άλμπουμ αυτού είναι ηλεκτρικός με ταυτόχρονες αναφορές στην παράδοση. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σ’ αυτόν, είναι παλιοί συνεργάτες και φίλοι, όπως ο Νίκος Γιαννάτος και ο Γιώργος Γιαννόπουλος από τους Πυξ Λαξ αλλά και νέα παιδιά όπου βοήθησαν στην υλοποίηση του, όπως: ο Διονύσης Κωνσταντινίδης (ηλεκτρικές κιθάρες), η Μαρία- Χριστίνα Λαζάρου (συμμετοχή στο τραγούδι: Που να πάμε, ακουστική εκδοχή). Την πινελιά τους επίσης, έβαλαν σε κάποιες μίξεις οι: Δραμαμίνη (Που να πάμε) και ο Γιάννης Σκούταρης (Θα το σκάσω…).

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012

Στο τέλος Μαΐου ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα ξαναβγεί στο δρόμο για να μας διηγηθεί μια ιστορία, που θα επικεντρωθεί σε τρία άλμπουμ που σημαίνουν πάρα πολλά για αυτόν: δύο από την εποχή των Πυξ Λαξ «Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις Νύχτες» (1996) & «Στίλβη» (1998) και ένα από την προσωπική του δισκογραφία «OMNIA» (2007) και φυσικά στο τελευταίο του «Προσοχή στο Κενό». Θα προσπαθήσει να τα επαναπροσεγγίσει με τη βοήθεια φίλων και συνεργατών για να δούμε τι έχουν να μας πουν μετά από τόσα χρόνια….

Στο πρώτο μέρος αυτού του ταξιδιού θα βρεθεί σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη στις 30 Μαΐου και θα συνεχίσει στην Κομοτηνή, στις Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, στα Γιάννενα για να καταλήξει στην Αθήνα…. το νήμα της ιστορίας θα το ξαναπιάσουμε στα μέσα Ιουλίου…. (θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση με το πρόγραμμα και τις ημερομηνίες των συναυλιών αναλυτικά).

Στο «Προσοχή στο Κενό» έπαιξαν οι μουσικοί:

Ειρήνη Αναστασίου: Τσέλο
Χρήστος Βογιατζής: Μπάσο
Νίκος Γιαννάτος: Μπάσο
Γιώργος Γιαννόπουλος: Τύμπανα
Γιώργος Θεοδωρόπουλος: Πλήκτρα
Βαχάν Καλστιάν: Ντουντούκ
Αντώνης Καναράς: Τύμπανα
Παναγιώτης Κατσικιώτης: Τύμπανα
Μιχάλης Κεχαγιάς: Μπάσο
Ζαχαρούλα Κληματσάκη: Φωνητικά
Κική Κριμιτζά: Μπάσο
Διονύσης Κωνσταντινίδης: ηλεκτρικές κιθάρες
Μαρία- Χριστίνα Λαζάρου: Φωνητικά
Φαίη Μπρουζάκη: Φωνητικά
Ελευθερία Ναθαναήλ: Πιάνο- ακορντεόν
Γιάννης Σκούταρης: Πλήκτρα
Φίλιππος Πλιάτσικας: ακουστικές, ηλεκτρικές κιθάρες

Οι ηχολήπτες που δούλεψαν για τον δίσκο είναι οι: Κώστας Μουρούλης, Παναγιώτης Ριζόπουλος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Η ηχογράφηση και οι μίξεις έγιναν στο studio Μέλυδρο από τον Μάιο του 2011 έως τονΦεβρουάριο του 2012.

Mastering: Sterling sound- Greg Calbi & Digital Press Hellas- Γιάννης Ιωαννίδης- Πέτρος Σιακιαβέλλας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 13:31