«Πού είναι μάνα σου μωρή»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015, 13:00
«Πού είναι μάνα σου μωρή»
Το αυτοβιογραφικό έργο της Δήμητρας Πέτρουλα «Πού είναι μάνα σου μωρή» το οποίο διασκεύασε για το θέατρο η Σοφία Αδαμίδου, θα ανέβει στη σκηνή LAB του θεάτρου «Σημείο» (Χαρ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα, τηλέφωνο: 21 0922 9579), στις αρχές Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια και φωτισμούς Ενκε Φεζολλάρι, με την Βέρα Κρούσκα. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα.

Αντιμέτωποι με την Ιστορία. Μια γυναίκα ή μάλλον μια ψυχή η καλύτερα ένα παιδί βιώνει μια από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας: τον Εμφύλιο. Ζει την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Ενηλικιώνεται βίαια και αποτρόπαια, ζώντας 31 σφαγές ανθρώπων της από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση... Μάρτυρας και θύμα ενός αλλησπαραγμού.

Το «Πού είναι η μάνα σου, μωρή;» αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σε αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατροπτίζεται όλη η ιστορία της Ελλάδας που βίωσε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους στην ιστορία της, βουτάει ο καθένας στο ζόφο και για άλλη μια φορά καταλαβαίνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους όρους και κανόνες αλλά τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

Η παράσταση αντλεί υλικό από το βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου. Η Βέρα Κρούσκα, με την σκηνοθετική μπαγκέτα του Ενκε Φεζολλάρι ενσαρκώνει την ηρωίδα του βιβλίου, έχοντας στο πλευρό της την Αγάπη Παπαθανασιάδου και την Ορνέλλα Λούτη οι οποίες δρουν σαν ένα είδος χορικού, αγγίζουν τις σκληρές και συνάμα συγκινητικές σελίδες-γεγονότα που έζησε η ίδια Δήμητρα Πέτρουλα.

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Κομμώσεις: Τάσος Καστανιάς

«Πού ΄ναι η μάνα σου μωρή»
... της Δήμητρας Πέτρουλα.
Κόρης του Σωτήρη Πέτρουλα.
Και θείας του άλλου Σωτήρη Πέτρουλα που σκότωσαν το 1965, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Νεολαίας Λαμπράκη.
Καπετάνιος του ΕΛΑΣ ο πατέρας της. Κομμουνιστής.
Και γι αυτό του ξεκλήρισαν την οικογένεια.
Ένα κοριτσάκι τριών χρονών να γυρίζει πάνω στα πτώματα και να θηλάζει το στήθος της σκοτωμένης του μητέρας.
Εμφύλιος. Κτηνωδίες.
Σαν αυτές που βλέπουμε απ' τους τζιχαντιστές σήμερα και τις καταδικάζουμε, δεν τις αντέχουμε να τις βλέπουμε.
Κτηνωδίες που γίνονταν στην αυλή μας, κτηνωδίες που γίνονται στην πόρτα μας, στη Συρία στην Αφρική, παντού...
Εγκλήματα χωρίς καταδίκη.
Λήθη - Βία.
Παιδιά που δεν έζησαν παιδικά χρόνια, που γέρασαν στο βυζί της μάνας τους
Άνθρωποι που είχαν ιδανικά και πολεμούσαν γιατί πίστευαν πως θα άλλαζε ο κόσμος.

«Σημείο» (Χαρ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα, τηλέφωνο: 21 0922 9579)
Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο στις 9 μμ
Κυριακή 6 μμ

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015, 13:04