Στον αέρα βρίσκονται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών μετά την 2μηνη αναστολή λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», την οποία αποφάσισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε λόγω ατασθαλιών που διαπιστώθηκαν σε ελέγχους τους οποίους διενήργησε η Ernst & Young. Η εταιρία ανακάλυψε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ, αυθαίρετες χρεώσεις, δέσμευση χρημάτων από τους δημιουργούς χωρίς συγκατάθεση και άλλες ατασθαλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόρισμα της Ernst & Young, στάλθηκε στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και ακολούθησε η εισήγηση προς το υπουργείο Πολιτισμού, για ανάκληση της άδειας της “Αυτοδιαχείρισης”. 

Οι δημιουργοί, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση, είχαν αρχικά στηρίξει την “Αυτοδιαχείριση”, ωστόσο σύντομα αποχώρησαν, καθώς διαπίστωσαν περίεργες πρακτικές από τον πρόεδρό της και τους εκπροσώπους ξένου ρεπερτορίου.

 Η “Αυτοδιαχείριση”, που εκπροσωπούσε κυρίως το ξένο ρεπερτόριο στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται από το 2003 και λειτουργούσε παράλληλα με την ΑΕΠΙ που και αυτή έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των σκανδάλων, αφήνοντας το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων κυριολεκτικά στον αέρα αφού δεν υπάρχει άλλος αντίστοιχος φορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ορίζει ότι κατά την διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του ο Οργανισμός απαγορεύεται να εκτελεί οποιαδήποτε εργασία.

Επίσης, έχει την υποχρέωση να είναι διαθέσιμος σε οποιονδήποτε έλεγχο κριθεί απαραίτητος ενώ παράλληλα οφείλει να πληρώσει πάνω από 22.000 ευρώ που είναι το κόστος του διαχειριστικού ελέγχου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ αποφασίστηκε: «1. Η προσωρινή ανάκληση της αδείας λειτουργίας του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης», για δυο (2) μήνες, σύμφωνα με τις παρ. 8,9 και 10 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017, διάστημα κατά το οποίο θα ανασταλεί η λειτουργία του, εκτός από την ικανότητα παράστασής του σε εκκρεμείς δίκες, δεδομένων των ζητημάτων βιωσιμότητας και για τις παραβάσεις των άρθρων 9,10, 19,11,17,18, 29 και 31 του ν. 4481/2017.

2. Η επιβολή κύρωσης της σύστασης συμμόρφωσης με τις ανωτέρω διατάξεις και την παροχή προθεσμίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους για τη συμμόρφωσή του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017.

3. Τον καταλογισμό στον «Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης», σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017 του ποσού που καταβλήθηκε για τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ernst/Young [Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές ΑΕ (Ελλάς)] ύψους 22.373,44 ευρώ (τιμολόγιο καθαρής αξίας 18.043,10 € με ΦΠΑ 4.330,34 €), το οποίο πρέπει να καταβάλλει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης