Πενήντα επτά τροπολογίες του Αλέξη Γεωργούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εγκρίθηκαν στο ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Κατάσταση των Καλλιτεχνών στην ΕΕ». Η Επιτροπή Πολιτισμού προτείνει ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και ελάχιστα πρότυπα για όλες τις χώρες της ΕΕ, σεβόμενη πλήρως την πολιτιστική πολιτική των κρατών μελών.

Τα βασικά σημεία του ψηφίσματος, στα οποία κατέθεσε τροπολογίες ο Αλέξης Γεωργούλης, υπέρ της προστασίας των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον πολιτισμό, αφορούσαν:

–  στην κοινωνική ασφάλιση και στη δημιουργία ενός ελάχιστου κοινού πλαισίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό.

–  στην ενίσχυση της διασυνοριακής κινητικότητας των καλλιτεχνών, με έμφαση σε ειδικά προγράμματα για την κινητικότητα νέων δημιουργών και καλλιτεχνών.

–  στα έσοδα των καλλιτεχνών από τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα από τις πλατφόρμες ροής, καλώντας την Επιτροπή να διασφαλίσει την προστασία του έργου των δημιουργών στις εθνικές νομοθεσίες περί πνευματικών δικαιωμάτων.

–  στην υπεράσπιση της καλλιτεχνικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

–  στην ανάπτυξη των επικαιροποιημένων στατιστικών δεδομένων για τον πολιτισμό, με σκοπό τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης πολιτικής για τους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς.

Επίσης υπογράμμισε μέσα από τις τροπολογίες που κατέθεσε για τους τομείς, την διάσταση του φύλου καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στην Ε.Ε.

.Το 2020, οι Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Τομείς στην ΕΕ γνώρισαν απώλειες στο κύκλο εργασιών τους,  άνω του 30%, συνολικά 199 δισεκατομμυρίων ευρώ – με τους κλάδους της μουσικής και των τεχνών, να υποφέρουν από απώλειες 75% και 90% αντίστοιχα. Ο Αλέξης Γεωργούλης μέσα από την Ομάδα Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών και την Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει επισημάνει τις εργασιακές ευπάθειες της δουλειάς των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον πολιτισμό, οι οποίες εντάθηκαν με την πανδημία COVID-19. Παράλληλα έχει τονίσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών – μελών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εργαζομένων στον πολιτισμό. To παραπάνω ψήφισμα θα έρθει στην δεύτερη Ολομέλεια του Οκτωβρίου προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.