Ο σημαντικότερος πορτογάλος κινηματογραφιστής – και ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στον κόσμο -, ο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, πέθανε σε ηλικία 107 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο παραγωγός Λουίς Ουρμπάνο, επικαλούμενος πηγές στην οικογένεια του κινηματογραφιστή. Μετά την παρουσίαση της πρώτης ταινίας του το 1931, ο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα γύρισε περισσότερες από 50 ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούραστος εργάτης του σινεμά, ο Ολιβέιρα γύριζε ταινίες σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του ήταν το «Gebo et l’ombre», ταινία που γύρισε το 2012.

Ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1908 στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Μανουέλ Καντίντο Πίντο ντε Ολιβέιρα. Στις 4 Δεκεμβρίου 1940 παντρεύτηκε τη Μαρία Ιζαμπέλ Μπραντάο ντε Μενέσες ντε Αλμέιντα Καρβαλές, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κινηματογραφίας της χώρας του. Από την αρχή της καριέρας του και για τις επόμενες δεκαετίες διαμόρφωσε τη «φωνή» του πορτογαλικού σινεμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης