Σε ηλικία 85 ετών άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή στο Βερολίνο ο σημαντικός σκηνοθέτης και δραματουργός Μάνφρεντ Βέκβερτ, μαθητής και συνεργάτης του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο Βέκβερτ γεννήθηκε το 1929. Τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης επωμίστηκε με το καθήκοντα του δασκάλου και το 1951 έγινε μέλος του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» που ίδρυσε ο Μπρεχτ. Το 1953 παρουσιάζει την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά με την «Μάνα» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου του Μπρεχτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1960 γίνεται αρχισκηνοθέτης του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, σκηνοθετώντας μεταξύ άλλων τα έργα του Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι», «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», «Μέρες της Κομμούνας» όλα με τη μουσική του Χανς Άισλερ. Το 1977 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», σκηνοθετώντας και ο ίδιος έργα των Μπρεχτ, Γκόρκι, Φόλκερ Μπράουν κ.ά.. Το 1982 εκλέγεται πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και το 1986 στο 11ο Συνέδριο μέλος της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης