Μουσεία και αίθουσες συναυλιών στην Ολλανδία άνοιξαν για λίγο τις πόρτες τους σήμερα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ότι παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, προσφέροντας μαθήματα γιόγκα μπροστά από πίνακες διάσημων ζωγράφων ή ένα κούρεμα υπό τους ήχους μιας συμφωνικής ορχήστρας.

Οι Αρχές στην Ολλανδία χαλάρωσαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το lockdown που είχαν επιβάλει πριν έναν μήνα και επέτρεψαν σε γυμναστήρια, κομμωτήρια και καταστήματα να επαναλειτουργήσουν. Όμως οι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί έως τις 25 Ιανουαρίου τουλάχιστον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απλώς δεν κατανοώ για ποιον λόγο τα μέτρα είναι τόσο αυστηρά, εμποδίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις», δήλωσε η Αλεξάντρα Γκέρνι, life coach, η οποία δέχθηκε την πρόταση να φτιάξει τα μαλλιά της στη σκηνή υπό τους ήχους της Concertgebouw Orchestra.

«Αν κοιτάξει κανείς την υπόλοιπη Ευρώπη, αναρωτιέμαι: Γιατί είμαστε τόσο προσεκτικοί; Απλώς δεν το κατανοώ. Η ζημιά που προκαλείται με το κλείσιμο είναι πολύ μεγαλύτερη. Με θυμώνει πολύ και αυτό δεν είναι εύκολο», πρόσθεσε.

Η Γκέρνι ήταν μεταξύ των 50 επισκεπτών για την εκδήλωση κουρέματος «Kapsalon Concertgebouw», η οποία πραγματοποιήθηκε παραβιάζοντας την απαγόρευση διεξαγωγής συναυλιών μπροστά σε κοινό.

Οι επισκέπτες φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις, ενώ στην είσοδο επιδείκνυαν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid-19, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ.

Διάσημα μουσεία σε ολόκληρη την Ολλανδία, από το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ ως το Frans Hals στο Χάαρλεμ, άνοιξαν τις πόρτες τους κινδυνεύοντας να τους επιβληθεί πρόστιμο. Μεταξύ άλλων προσέφεραν στους επισκέπτες μαθήματα τάι-τσι και υπηρεσίες καλλωπισμού.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Γκουνάι Ουσλού δήλωσε ότι κατανοεί τη διαμαρτυρία, αλλά ζήτησε να επιδειχθεί προσοχή.

«Ο πολιτιστικός τομέας μάς εφιστά την προσοχή στην κατάστασή του με έναν δημιουργικό τρόπο. Κατανοώ την έκκληση για βοήθεια και ότι οι καλλιτέχνες θέλουν να δείξουν όλα τα όμορφα πράγματα που έχουν να μας προσφέρουν. Αλλά το άνοιγμα της κοινωνίας πρέπει να γίνει βήμα βήμα. Ο πολιτισμός είναι ψηλά στην ατζέντα», τόνισε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα την επαναλειτουργία των καταστημάτων και την επανέναρξη των ομαδικών αθλητικών δραστηριοτήτων παρότι στη χώρα καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ νέων περιστατικών μόλυνσης από Covid-19.

Οι νέες μολύνσεις στην Ολλανδία ξεπερνούν καθημερινά τις 30.000. Στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και 21.000 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Όμως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται μειώνεται σταθερά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης